49

Русия пуска директни полети до турската част на Кипър

Русия ще пусне директни полети до турския Кипър вероятно следващия месец, пише всекидневникът Милийет, позовавайки се на дипломатически източници.

Първият полет, организиран от руски туроператор, се очаква да се състои на 15 ноември по повод церемонията по откриването на новото летище Ерджан, на която ще присъства президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Руското правителство е дало одобрение за пускането на полети и преговорите между Москва и Анкара по въпроса продължават, според всекидневника.

Източниците разкриха, че официално съобщение може да бъде направено през следващите дни, отбелязвайки, че това ще означава дипломатическа победа както за Турция, така и за турската част на Кипър и може да проправи пътя за международното признаване на Турската република Северен Кипър.

Руските туристи все повече предпочитат турския пред гръцкия Кипър след избухването на войната в Украйна, казаха още източниците.

На 16 септември САЩ напълно вдигна оръжейното ембарго за гръцкия Кипър, което започна през 1987 г., и го вдигна частично преди две години.

Пускането на полети от Русия ще бъде важна стъпка, коментира президентът на кипърските турци Ерсин Татар.

„Според нашите правни експерти няма пречки за пускането на директни полети до Северен Кипър. Това може да бъде възможно, ако частна авиокомпания иска да поддържа полети от Москва до летище Ерджан“, каза Татар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Предполагам

Предполагам

22.09.2022 | 16:40

До края на седмицата Пу Тю Первий ще затвори границите, тотално!

Отговори
2 0
Спокоен

Спокоен

22.09.2022 | 16:21

Вече няма билети! Всичко е изкупено!

Отговори
2 0
шорошоядска мъгла

шорошоядска мъгла

22.09.2022 | 15:00

това е за да избягат всички запасняци от мобилизация!

Отговори
0 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?