Следвайте ни

Русия продава на САЩ "куфара с лед"

Американският сенат одобрява сделката за Аляска на цена от $7,2 млн.

viber icon

На 9 април 1867 година Сенатът на САЩ одобрява закупуването на Аляска от Русия. Тази сделка между правителствата на двете големи държави от 1867 г. е на цена от 7,2 милиона щатски долара. Общата площ на Руска Америка по това време възлиза на 1 518 800 кв. км.


През 1853 г. руският генерал-губернатор на Източен Сибир граф Николай Муравиев-Амурски докладва, че според него раздялата с територията е неизбежна, тъй като разходите за поддръжка на американските руски владения са значителни. Същевременно със стойността на продажбата <210> би се спомогнало да се укрепят позициите на Русия в Азия по тихоокеанското крайбрежие срещу разрастващото се проникване и влияние на Британската империя в Северния Пасифик.

В крайна сметка със загубата в Кримската война окончателно се затвърждава убеждението, че поради силния британски флот е безсмислено прякото владение на ледените планински територии в Америка и през 1867 г. „куфарът с лед“ е продаден на САЩ. От страна на американския Конгрес сделката изглежда изключително неизгодна, защото е свързана със значителни разходи по поддръжката на това огромно и отдалечено от източното крайбрежие владение, а освен това гражданската война е разорила хазната.


На 18 октомври 1867 г. Аляска официално преминава в патримониума на Съединените щати. Същият ден в САЩ е въведен официално и григорианският календар и жителите на Аляска от 5 октомври се събуждат на 18 октомври. За 19. век и въобще в историята на САЩ покупката на Аляска се оказва второто по значимост териториално разширение след покупката на Луизиана. В началото на века в САЩ се разраства треска за злато, а находищата на нефт и газ в региона се оценяват прогнозно на 100-180 млрд. долара.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?