71

Русия присъединява анексираните територии след седмица

Ръководителят на самопровъзгласилата се ЛНР Леонид Пасечник се обърна към руския президент Владимир Путин с молба да разгледа възможността за присъединяване на ЛНР към Русия.

"Като се има предвид одобрението на населението на републиката за решението на референдума, Ви моля да разгледате възможността Луганската народна република да стане част от Русия като субект на Руската федерация", казва Пасечник в призива си.

Така наречените референдуми за присъединяване към Русия се проведоха в ДНР, ЛНР и окупираните части Херсонска и Запорожка област от 23 до 27 септември. Според резултатите 98% от избирателите в Луганската народна република са се обявили "за".

Ръководителят на Луганска област Сергей Гайдай заяви, че в окупираните части на Луганска област на "референдума" са гласували почти толкова хора, колкото и на парламентарните избори през октомври 2012 г., т.е. още преди началото на бойните действия в Донбас, а от началото на войната стотици хиляди хора напуснаха региона.

Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област, назначен от Москва, също поиска от Путин да стане част от Русия.

Двете камари на руския парламент вече изразиха готовност да проведат заседания за приемане на законите, необходими за евентуалното включване на новите субекти в състава на Русия.

Според председателя на Държавната дума Вячеслав Володин долната камара на парламента ще отложи предстоящата регионална седмица, за да "вземе необходимите решения относно резултатите от референдумите". По-късно той заяви, че на 3 октомври ще се проведе извънредно заседание на Държавната дума. Съветът на федерацията ще заседава на 4 октомври, съобщи вчера председателят на парламента Валентина Матвиенко.   

        
В същото време президентът Владимир Путин не бърза да се срещне с лидерите на окупираните от Русия територии. Според прессекретаря му Дмитрий Песков графикът на Путин все още не включва срещи с лидерите на Донецката и Луганската народна република, но така или иначе те ще се състоят и плановете се изготвят.

Освен това Песков заяви, че президентът засега не планира да се обръща към руснаците по темата за миналите референдуми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
подсещаш

подсещаш

28.09.2022 | 20:55

А се сърдят рушляците,като ги наричат *фашистки агресори*!Тъпанари,спомнете си Судетите!

Отговори
5 5
Амм

Амм

28.09.2022 | 21:01

Какво фашистко има в референдумите?

Отговори
5 5
Мимито

Мимито

29.09.2022 | 08:39

Нищо няма, фашисткото е в автоматчиците с маски на лицата край т.нар. УРНИ!

Отговори
3 2
Аха

Аха

29.09.2022 | 14:17

Е,и? По време на война ти какви искаш? Какво му е фашисткото на това? Гледай Патрик Ланкастър, има клипчета какво е настроението на хората там.

Отговори
0 0
Другарю Сергей Гайдай,

Другарю Сергей Гайдай,

28.09.2022 | 20:13

Организиране на референдум да се присъедини територия на една държава към чужда държава всъщност е държавна измяна, и това е наказуемо престъпление. Също е важно да се обърне внимание на твоята статистика, след като толкова много хора се евакуираха от района, ти твърдиш че са гласували. Ако ти си руски патриот в чужда земя, прибери се обратно у дома си. Украйна е на украинците! Мир за всички!

Отговори
7 7
Мимито

Мимито

29.09.2022 | 08:39

"Другарю" ще викаш на тъпкача на майка ти!

Отговори
1 2

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?