Следвайте ни

Русия: Повече газ за Европа през "Балкански поток"

viber icon

Руският енергиен гигант "Газпром" води преговори с турските си партньори за доставка на природен газ по тръбопровода  "Турски поток" за повече европейски държави. Той ще достига до Европа по "Балкански поток", който минава през България.

Това заяви Елена Бурмистрова, главен изпълнителен директор на износния клон на руския холдинг "Газпром експорт", по време на конференция, цитирана от руската агенция ТАСС.


"Газпром" можело да обмисли възможността да достави газ по "Турски поток" за по-голяма част от Европа, ако търсенето на газ в Турция продължава да намалява.


"Газпром" постигна най-високата цифра на продажбите си в Турция през 2017 г., когато руската компания достави около 29 милиарда кубически метра природен газ на страната, което я направи вторият по големина пазар след Германия. Очаква се износът на природен газ за Турция да намалее до между 8-9 млрд. куб.м. тази година, най-ниското ниво от 90-те години насам.

Пропускателната способност на газопровода с дължина 930 километра е 31,5 млрд.куб.м. газ годишно. Докато първата линия с капацитет 15,75 млрд.куб.м. е предназначена за Турция, другата е за страните от Южна и Югоизточна Европа.


Междувременно компанията все още прогнозира умерен годишен ръст на европейския износ на газ до 183 млрд.куб.м. през 2021 г., заяви Фамил Садигов, заместник-председател на Газпром.


Компанията очаква да завърши тази година със 170 млрд.куб.м. износ на газ за Европа. Садигов заяви още, че средната цена на доставките на газ за Европа е определена за 2021 г. на 170 долара за 1000 кубически метра, което е ръст от 44 долара, или 35%, в сравнение с 2020 г.


Приходите от износ на природен газ на Газпром са паднали с 51,2% до 11,3 млрд. долара през първата половина на годината, според Федералната митническа служба на Русия.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?