Следвайте ни

Русия плаши с цял батальон бойни роботи, които сеят смърт от 5 км

viber icon

Русия вече стряска враговете си с цял батальон бойни роботи. Става въпрос за  многофункционални роботехнически комплекси "Уран-9", които вече са приети на въоръжение в поделение край Москва. На практика това са бойни машини, които нямат екипаж, обяснява Russia Beyond, цитирана от dir.bg.

Бойната машина няма наблюдателни прорези. Цялото външно наблюдение се осъществява с помощта на камери.

Двадесет и два бойни робота вече служат във войските. "Уран-9" е предназначен за атаки, при това без да подлага на опасност онези, които го управляват. Роботът може да действа и като разузнавач, но и да предлага мощна огнева поддръжка за пехотата.

На въоръжение на всеки модул има 30-мм оръдие. Нощем "Уран-9" може да открива и унищожава всякакви цели на 3 км от себе си, а през деня - на 5 км.

Модулите над купола могат да съобщават на робота, че е под вражеския прицел. След което машината сама изчислява посоката на огъня, пуска димни гранати и напуска опасната зона. Роботът с тегло от 12 тона може да се движи по пресечена местност със скорост от 45 км/ч.

"Уран -9" е оборудван с дизел-електрически двигател, което позволява на машината да се движи безшумно само на ток. Запасът на хода е до 5 часа - около 200 км.

Роботът е доста автономен и не изисква постоянен контрол. Операторът задава задача, която машината изпълнява сама. На хората им остава просто да следят действията ѝ.

Това става благодарение на изкуствения интелект, който не просто събира и мигновено предава информацията на оператора, но и предлага варианти за решението на бойната задача. А през това време екипажът може да стои на безопасно разстояние от 5 км в подвижен команден пункт.

В този пункт всичко е като в компютърна игра: никакви ръчки, само лек щурвал и сензорно управление. Самият фургон е "облицован" с броня от висок клас.

Първите "Уран-9" бяха демонстрирани пред света на Парада на Победата на 9 май преди две години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай