2374

Русия пак атакува с дронове, Одеса събори паметника на Екатерина II

Русия подложи Украйна на серия от удари с ирански дронове-камикадзе и с ракети в сряда вечер и четвъртък сутрин и засили атаките около Херсон и Запорожие, където са обстрелвали над 25 населени места, се казва в изявление на украинските военни.

Около 6 ч. на 29 декември беше обявена въздушна тревога в почти всички области на Украйна заради извеждането на два руски ракетоносителя на бойно дежурство в Черно море и активиране на стратегическата авиация на Русия.

Около 8 ч. беше съобщено и за първите пуснати руски ракети по посока на североизточната област Суми.

Късно вечерта в сряда Харковската област беше атакувана от ирански дронове-камикадзе "Шахед". Дроновете се използват често от руснаците за атаки срещу енергийната система на Украйна. За последно те бяха употребени срещу Киев на 19 декември, като доведоха до поредна авария на електроснабдяването.

Междувременно, в Одеса бяха демонтирани паметниците на руската императрица Екатерина II Велика и на руския военачалник ген. Александър Суворов.

Премахването на статуите беше направено след петиции до президента Володимир Зеленски и провеждането на електронно допитване до гражданите на Одеса за бъдещето на скулптурната композиция на Екатерининския площад.

Мнозинството от хората гласуваха за демонтажа им.

В края на ноември Общинският съвет на Украйна също потвърди решението за махането им от площада. Статуята на императрицата ще бъде предадена на Одеския художествен музей - а в бъдеще може да бъде изложена в специална паркова зона, посветена на "съветското и имперското минало" на града.

 
Докато Украйна се готви за нова мащабна атака от руска страна преди новогодишните празници, Сергей Лавров даде сигнал, че Москва няма намерения да прекрати военната си агресия.

Лавров даде интервю за РИА Новости, в което нарича "илюзия" целта на Киев да отблъсне руските войски от Донбас и Крим.

Той отхвърля и възможността за начало на мирни преговори по списъка с условия, които Володимир Зеленски лансира през ноември - включително изтегляне на въоръжените сили от Украйна, възстановяване на териториалната цялост на страната, освобождаване на пленниците и гаранции за енергийната безопасност.

Лавров обяснява, че "спри при такива условия няма да разговаряме с никого".

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?