71

Русия отнема лиценза на два български авиоремонтни завода

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия. Това съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Става дума за българските "Терем - Летец" и "Авионамс", както и за чешкото "Лом Прага".

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на "Лом Прага", "Терем - Летец" и "Авионамс", посочи Захарова.

По думите ѝ така ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери "Ми", тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия. 

„Доколкото знам става дума за ремонта на вертолетите“ - така министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков коментира решението на Русия. И уточни, че все още няма официално писмо от руска страна. 

„Това не е изненада, аз съм предупреждавал, като експерт по този въпрос, още през 2017 г., нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, сега се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало и в началото на 90-те години с лицензите за малките оръжия, за автоматите Калашников“, посочи той. 

„Аз виждам една добра перспектива за нашите фирми, ако те успеят да нагласят своята работа така, че да не използват тези лицензи“, допълни още министърът. Той допълни, че оттук нататък ще се търсят нови варианти. 

"Ние трябва да се научим, че руската страна не е надежден партньор по каквито и да е договори, затова ние винаги трябва да имаме алтернатива", заключи Заков.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Фашиста Петков да каже защо изгони руските дипломати идиотът

Фашиста Петков да каже защо изгони руските дипломати идиотът

15.07.2022 | 00:08

На всички фашистки похвати така се отговаря. Фашиста Петков да каже защо изгони руските дипломати такъв ид.иот никога не сме имали за премиер. По-точно неговата к*урва Лена изготви списъците мръсничка. К*урвите на България гонят дипломати, докъде я докарахме. Адекватните мерки от Русия ще следват тепърва.

Отговори
2 1
Петков

Петков

14.07.2022 | 19:20

Трудно си обяснявамдва факта, които отдавна са ме впечатлили. Преди години децата на комунистическите корифеи, които без Москва щеще да са обикновени очари са възпитаници все на ,,,гнилия Запад,, а днес всичките тези индивиди са първи русофоби.

Отговори
6 2
Да,!

Да,!

14.07.2022 | 19:13

Бръснела! А кога ще върнете 400 самолета, които бяха на лизинг и ги откраднахте, крадци долни?

Отговори
2 3
Списание руZZкое военное обозрение

Списание руZZкое военное обозрение

14.07.2022 | 18:50

СЛЕД СТРАХОТНАТА "РЕКЛАМА" , КОЯТО НИ НАПРАВИХА В УКРАЙНА ДЖАВЕЛИНИТЕ , СТИНГЪРИТЕ, ХАРПУНИТЕ И ХАЙМАРСИТЕ, руZZки ОРЪЖЕЕН ХЛАМ / бок.лук / ЩЕ ПРОДАВАМЕ ВЕЧЕ САМО НА северна корея. ТО ТЕ ПЪК НЯМАТ ПАРИ НЕЩАСТНИЦИТЕ.

Отговори
8 4
РуZZкия ТРОЛСКИ МЕРИНДЖЕЙ

РуZZкия ТРОЛСКИ МЕРИНДЖЕЙ

14.07.2022 | 18:44

богдане , пропуткинска гнидо сплескана и другото руZzко измекярче. Надарени сте с БЕЗМЕРНА природна ПРОСТОТИЯ или го правите за шепа ръждиви копейки , което е още по жалко. И богдане, казах ти да изкараш овцете на паша , а не са тропаш цял ден по клавиатурата с мръсните си пръсчета

Отговори
3 7
Фашиста Петков да каже защо изгони руските дипломати идиотът

Фашиста Петков да каже защо изгони руските дипломати идиотът

15.07.2022 | 00:13

Фашиста Петков и неговата к.урва Лена са престъпниците в България. Сега започват ответните мерки но на наш гръб не на проститутките и дрогираните фашисти.

Отговори
1 0
Тъй Така Де

Тъй Така Де

14.07.2022 | 18:17

Доколкото знам Русия яко ви го Нафърфорий И още ще има А доколкото чувам Израел вече ще ви се види тесен Щото въ я почнала еднъ Денафикация Демек Мор на всичко чифутско Юдейско И така до последния еврейн лаком мързелив нагъл ненаситен

Отговори
8 2
Богдан Попов

Богдан Попов

14.07.2022 | 18:13

Поздравявам Захарова. Докато сме сьс Запада и мразим руснаците така ще бьде. Ние ги правим на глупаци тези които проляха крьвта си за нашата свобода да не се шири турския ятаган а ние ги предадохме.

Отговори
16 7

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?