1553

Русия отмъщава на Запада: Путин изземва чуждестранни активи за милиарди долари

О Ем Ви очакваше първоначално да инкасира загуби от 1,5-1,8 милиарда евро заради изтеглянето от Русия

Руският президент Владимир Путин разпореди германската компания "Винтерсхал Деа" (Wintershall Dea) и австрийската О Ем Ви (OMV) да бъдат лишени от дяловете си за милиарди долари в проекти за добив на газ в aрктикческите райони на Русия, съобщават Ройтерс и БТА.

Според президентски указ, публикуван късно вчера, дяловете на О Ем Ви и "Винтерсхал Деа" в находище "Южно - русское" и проекти в сибирското находище "Ачимов" трябва да бъдат върнати на новосъздадени руски компании.

Най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия от Кремъл идва, след като Владимир Путин обяви действията на Запада след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година като обявяване на икономическа война.

Руски предприемачи придобиха контрол върху някои големи западни активи в Русия, включително осем бирарии на "Карлсберг" (Carlsberg), както и компании на френския производител на храни и напитки "Данон" (Danone) .

Активи за стотици милиарди долари на руската държава бяха замразени на Запад, както и състоянието на руски бизнесмени и инвеститори. Германия пое миналата година контрола върху голямата петролна рафинерия в германския град Швед, която е руска собственост и доставя 90 на сто от горивото за Берлин.

Указът на Путин официализира загубата на контрола върху активите на БАСФ (BASF) и "Винтерсхал Деа", която е факт от януари 2023 година. Целта на указите е да защити националните интереси на фона на "незаконните и неприятелски действия на Запада по отношение на руските активи", според Кремъл.

"Винтерсхал Деа" е отчела чиста загуба през 2022 година, която се е понижила със 7,3 милиарда евро, най-вече заради деконсолидацията на компанията в Русия.

Всички дейности с руско участие, включително дела на "Винтерсхал Деа" в газопровода "Северен поток", както и съвместните предприятия с производителя на газ "Газпром" трябва да бъдат законово разделени до средата на 2024 година.

Акциите на О Ем Ви ще бъдат продадени впоследствие на руската компания СОГАЗ, която застрахова "Газпром".

Постъпленията от продажбите ще бъдат поставени в специални сметки, собственост на бившите чуждестранни собственици.

Всички корпоративни споразумения, които са били в сила преди това, вече няма да са валидни, според указите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
12 коментара
Развъждане на бездомните кучета

Развъждане на бездомните кучета

21.12.2023 | 10:41

Още от зараждането си капитализмът завладява чужди територии и държави и ги превръща в свои колонии, експроприира техните национални богатства и ресурси, експлоатира по най-жесток начин местното население, а ако то си позволи да не слуша и да се бунтува, го подлага на терор чрез толериране на местните престъпни групировки.

Отговори
2 2
Дрон

Дрон

21.12.2023 | 09:11

Още от Ленин болшевиките експропреират , а комунистите национализират . Ограбват наготово , опоскват го , печатат банкноти , вземат заеми и ........ фалират . След ФАЛИТА ОБВИНЯВАТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ , но те са най , най , най ...............

Отговори
3 2
Лоша прогноза

Лоша прогноза

21.12.2023 | 07:50

Европейската комисия очаква възстановяване през 2024 г. Съживяването трябва да бъде улеснено от увеличаване на потреблението "на фона на стабилен пазар на труда, стабилен ръст на заплатите и продължаващ спад на инфлацията". Според анализатори обаче това няма да се случи. « "Свиването на световната търговия удря износа на еврозоната, докато затягането на кредитната политика оказва натиск върху инвестициите, тъй като банковото кредитиране на компаниите се свива. Възстановяването ще бъде плитко", заявиха от Fitch Ratings в коментар от декември. "Икономиката се сви с 0,1 процента през третото тримесечие; В четвъртото прогнозираме минус 0,3, през първото тримесечие на 2024 г. - минус 0,1", Доклад в Номура. « Според швейцарската финансова група Pictet Group през първата половина на годината еврозоната ще продължи да "балансира между стагнацията и рецесията". Германия, от Прогноза икономистите ще останат "най-слабото звено", Франция ще бъде малко по-добра. В Дойче Банк Вярвамче до края на 2024 г. БВП на ЕС може да нарасне само с 0,2 процента. "Всичко е в застой от третото тримесечие на 2022 г. и не изглежда, че това ще се промени до средата на 2024 г. Това са две години на почти нулев растеж", коментира Марк Уол, главен икономист на Deutsche Bank за Европа. Можем да се надяваме на "скромно подобрение" едва през втората половина на годината. Въпреки това, предвид геополитическата ситуация в света, рискът рецесията да се превърне в дълбока рецесия е доста висок. Русия, според оценките на ООН, ще стане една от малкото страни от Г-20, чието икономическо развитие ще се ускори. Анализаторите прогнозираха плюс от 2,2 процента тази година и два процента догодина.

Отговори
3 2
Мрачна картина

Мрачна картина

21.12.2023 | 07:48

Еврозоната беше тласната към рецесия преди всичко от "икономическите локомотиви" – Германия и Франция. И двете са в застой, а позитивизъм няма. През второто тримесечие Германия имаше минус 0,2 процента в годишно изражение, през третото - 0,1. Французите имат съответно плюс 0,5 и минус 0,1. Скъпите енергийни ресурси, спадът в промишленото производство, високата инфлация, слабата потребителска активност и неясната парична политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) са основните негативни фактори. В Германия производственият PMI не се е повишавал над 50 пункта от юни 2022 г. насам. Сега е 43.1. Във Франция те са 42. Само през януари те са били над 50. « Компаниите намаляват оборота както в сектора на услугите, така и в индустрията, заявиха от S&P Global. "Френската икономика потъва в рецесионно тресавище", коментират икономисти от Хамбургската търговска банка. В Германия фактът, че в края на ноември Министерството на финансите натисна аварийната спирачка и замрази лимита на бюджетните задължения за текущата година, добави масло в огъня. Тогава властите предупредиха, че икономиката ще се сблъска с тежки последици, защото ще трябва да спрат финансирането на критични мерки за запазване на цените на енергията, електроенергията и като цяло за обновяване на икономиката и инфраструктурата. S&P Global посочва, че несигурността с публичните финанси ще засили икономическия спад.

Отговори
2 3
Copocoидната гмeж

Copocoидната гмeж

21.12.2023 | 07:00

затъва от миграция ,инфлация и псевдо демокрация. Трагедия тресе Пpaйда .

Отговори
3 4
Каква реципрочност бе, патко?

Каква реципрочност бе, патко?

21.12.2023 | 04:23

Тези фирми инвестираха милиарди във валута. Русия няма да види западни инвестиции през следващите 20 години. Ти понеже си тъпичък, не можеш да си представиш каква трагедия очаква твоите приятели-мужици.

Отговори
8 7
Батко

Батко

21.12.2023 | 01:41

Нормална реципрочност. Ако са очаквали друго, смях.

Отговори
8 7
Каква реципрочност бе, патко?

Каква реципрочност бе, патко?

21.12.2023 | 04:24

Почакай да видиш кой ще се смее последен.

Отговори
7 8
На ви санкции продажници за долари

На ви санкции продажници за долари

21.12.2023 | 00:57

На всекиму според заслуженото ...

Отговори
13 9
Каквото повикало

Каквото повикало

21.12.2023 | 01:43

Такова се обадило! Мъдра българска поговорка! /нищо че НЯКОЙ казва че матряла е лош/.

Отговори
5 6
Доктор Манчев

Доктор Манчев

21.12.2023 | 06:18

Ти си путинофил и си се продал за рубли, но рублата не е конвертируемааааааа. На всекиму според заслуженото…

Отговори
4 7
Васил

Васил

21.12.2023 | 00:34

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може---- https://da.gd/xlbio

Отговори
0 7

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?