49

Русия осъществява военни доставки през Босфора с цивилни кораби

Украйна връчи нота на Турция заради кораб, транспортирал руски ракетни системи през проливите

МВнР на Украйна изрази загриженост пред посланика на Турция във връзка с информацията за транспортирането на наети от Министерството на отбраната на Руската федерация ракетни системи С-300 с кораба „Спарта II“ от Сирия до Русия през Босфора.

IHA

Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна в понеделник, съобщава украинския ежедневник "Европейска правда".

IHA

На 29 август посланикът на Турция в Украйна Ягмур Ахмет Гюлдере беше поканен в Министерството на външните работи на Украйна. Заместник-министър Микола Точицки връчи вербална нота по този въпрос.

 

Точицкий обърна внимание на турския посланик на факта, че съгласно разпоредбите на Конвенцията за режима на проливите от 20 юли 1936 г. посоченият кораб попада под определението за военен кораб за целите на тази конвенция.

IHA

Точицки поиска от турската страна да предостави официална информация относно товара, превозван от кораба "Спарта II" през пролива Босфора, както и мерките, предприети от Турция за прилагане на разпоредбите на Конвенцията и предотвратяване на по-нататъшна ескалация на руско- украинска война.

 

Заместник-министърът изрази надежда, че турската страна ще се придържа стриктно към решението си от 28 февруари 2022 г. за затваряне на черноморските проливи за руски военни кораби по време на руско-украинската война в съответствие с последователната позиция на Турция за подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници.

 

Според независими военни експерти, Русия е успяла да превози части за комплекса С-300 през Босфора в Черно море от своите бази в Сирия.

 

Смята се, че корабът е отплавал от сирийското пристанище Тартус, където на кея са били сглобявани компоненти на S-300, които вероятно са дошли от Северна Сирия. Корабът отплавал на 20 август и преминал през Босфора през нощта на 24 срещу 25 август. На 27 август кораба е влязъл в Новоросийск.

 

Представители на европейското разузнаване, наблюдаващи кораба Спарта II, твърдят, че руският президент Владимир Путин регулярно превозва военни превозни средства и съоръжения от Сирия, за да подкрепи военните си действия в Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Украйна изрази загриженост

Украйна изрази загриженост

30.08.2022 | 12:59

Със загрижеността ще си остане Украйна. Цялата двойствена политика на съседите е пропита в кръвта им от БИсексуалния им ген

Отговори
2 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?