1553

Русия обвини САЩ за смъртоносен удар в Крим

Русия твърди, че САЩ са отговорни за украинския удар в окупирания Крим на 23 юни, при който според съобщенията са загинали четирима души, а 151 са били ранени, съобщи „Киев индипендънт“.

При нападението са използвани пет ракети от армейската тактическа ракетна система (ATACMS), доставени от САЩ, четири от които са били прихванати, а петата се е взривила във въздуха, което е довело до "многобройни жертви сред цивилното население в Севастопол".

Руските канали в „Телеграм“ публикуваха снимки и видеоклипове от предполагаемата атака, като съобщиха, че много хора са били ранени на плажа на Учкуевка, село в северната част на Севастопол.

"Всички летателни задачи за американските оперативно-тактически ракети АТАСМС се въвеждат от американски специалисти въз основа на собствени данни от спътниковото разузнаване на САЩ", твърди руското министерство на отбраната в публикация в „Телеграм“.

"Ето защо отговорността за умишленото ракетно нападение срещу цивилни граждани в Севастопол се носи преди всичко от Вашингтон, който достави тези оръжия на Украйна, както и от киевския режим, от чиято територия беше извършено това нападение. Подобни действия няма да останат без отговор."

Съобщенията не могат да бъдат проверени независимо, а Украйна към момента не е коментирала новината.

Руските сили редовно атакуват украински градове с крилати и балистични ракети и безпилотни самолети, убивайки и ранявайки цивилни граждани, както и унищожавайки критична инфраструктура.

Украинските военни съобщиха за редица атаки срещу Кримския полуостров през последните седмици, като се твърди, че са постигнати успешни попадения срещу руските системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400.

Според съобщенията украинските сили са унищожили два радара на системите за противовъздушна отбрана С-300 и С-400 в близост до военното летище Белбек и Севастопол през нощта на 12 юни. На 10 юни Киев също така заяви за успешно попадение срещу противовъздушни ракетни системи С-400 и С-300 в няколко района в окупирания Крим.

Федерико Борсари, сътрудник на програма "Леонардо" в Центъра за анализ на европейската политика (ЦАИП), заяви на 12 юни, че неотдавнашната поредица от украински удари срещу окупирания Крим може да помогне за деградиране на руската противовъздушна отбрана в района и да намали заплахата за украинската тактическа авиация.

"Целта е да се демонтира (руският) балон A2/AD (антидостъп/отричане на площ) в Крим преди пристигането на западните изтребители, особено F-16", каза Борсари, като добави, че ударите също така налагат "сериозни загуби на способности и разходи, които е трудно да се попълнят и абсорбират".

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?