1553

Русия обвини Азербайджан в нападение срещу Армения

Поне са в час с темата "Нападение на чужда държава". Русия обвини Азербайджан, че е нарушил договореното с посредничеството на Москва прекратяване на огъня, което сложи край на войната с Армения през 2020 г., предаде АФП.

"На 25 март... подразделение на въоръжените сили на Азербайджан пресече линията на съприкосновение в района на Шуша, в нарушение" на споразумението от 9 ноември 2020 г., се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

В него се посочва, че руските миротворци "предприемат мерки, насочени към предотвратяване на ескалация... и взаимни провокации".

По-рано азербайджанското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над някои помощни пътища в своя сепаратистки регион Нагорни Карабах, в който преобладава арменското население и за който води две войни с Армения.

Министерството заяви, че "необходимите мерки за контрол са били приложени от частите на азербайджанската армия, за да се предотврати използването на черните пътища северно от Лачин" за доставки на оръжие от Армения.

Единственият път, който свързва Карабах с Армения - Лачинският коридор - от месеци е под азербайджанска блокада, което според Ереван е довело до хуманитарна криза в анклава.

От време на време по армено-азербайджанската граница и в Карабах избухват престрелки, откакто с посредничеството на Русия през есента на 2020 г. беше прекратено шестседмичното примирие.

Миналата седмица арменският министър-председател Никол Пашинян предупреди за "много висок риск от ескалация" в Карабах.

Армения също така обвини руските мироопазващи сили, че не успяват да защитят етническите арменци, живеещи в размирния регион.

Когато Съветският съюз се разпада през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Карабах се отцепват от Азербайджан. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
шорошоядско свини

шорошоядско свини

25.03.2023 | 21:28

азерски газ може, руски - не!

Отговори
5 4
Така де

Така де

25.03.2023 | 21:09

Как да нападнеш страната си. Унищожаваш само националистите и бaндepoвските фaшиcти в нея.

Отговори
1 3
ПЕС

ПЕС

25.03.2023 | 20:11

Лавров, Анталия, 10 март 2022 г.: "Ние никога не сме нападали Украйна!"

Отговори
14 7

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?