1553

Русия обяви край на акцията срещу терористите СНИМКИ 18+

Антитерористичната операция, започнала в руската република Дагестан след нападенията срещу православни църкви и синагога, приключи, съобщи Руският антитерористичен комитет. По официални данни загиналите са на-малко 19 души - 15 полицаи и 4 цивилни.

Нападенията са извършени на религиозния празник на православна църква - Петдесетница.

"След неутрализирането на заплахите за живота и здравето на гражданите беше взето решение за прекратяване на антитерористичната операция в Дагестан от 05:15 ч. по Гринуич", заяви Националният антитерористичен комитет, според руските информационни агенции.

Нападенията бяха извършени в дагестанската столица Махачкала и в близкия Дербент, предаде АФП.

"Над 15 полицаи станаха жертва на терористичния акт", заяви регионалният лидер на Дагестан Сергей Меликов във видеоклип, публикуван в Telegram, и добави, че те "са защитавали цивилните с цената на живота си".

По думите му няколко цивилни граждани също са били убити. Първоначално бе съобщено, че загиналите са осем полицаи и един свещеник.

По-рано Националният антитерористичен комитет съобщи, че нападенията са били насочени срещу "две православни църкви, синагога и полицейски контролно-пропускателен пункт".

Руската православна църква съобщи, че протойерей Николай Котелников е бил "брутално убит" в Дербент. Той е бил на 66 години.

"Въоръжените лица, извършили нападенията в Махачкала и Дербент, са поддръжници на международна терористична организация", споменават руските държавни медии.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?