49

Русия може да изгради втора турска АЕЦ на брега на Черно море

Москва: Работата по създаването на газов хъб в Турция скоро ще достигне практическа фаза

Руският вицепремиер Александър Новак заяви през уикенда, че очаква работата по създаването на газов хъб в Турция да достигне практически етап в близко бъдеще.

Подготвя се пътна карта от двете страни за тази цел, каза Новак пред телевизионния канал "Россия 24" след среща на ниво делегация между Русия и Турция.

В събота турската столица Анкара бе домакин на 18-то заседание на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско-икономическо сътрудничество. Новак ръководи руската делегация, а министърът на търговията Омер Болат - турската.

Турската делегация планира да пристигне в Санкт Петербург, за да се запознае с разработките на „Газпром“ в тази област и съм сигурен, че в близко бъдеще ще бъдат постигнати договорености за практическата реализация на този проект“, увери Новак.

Той уточни, че руско-турското сътрудничество се разширява, като има възможност за съвместни проекти в редица области, включително напреднали индустрии като обработка на редки метали, производство на композитни материали и устройства за съхранение на енергия, базирани на литиево-йонни батерии.

Той похвали транзитната роля на Турция, като обяви, че тя остава един от най-важните коридори за внос и износ на Русия.

„Следващата година атомната електроцентрала Аккую, водещият проект, който се изпълнява, ще осигури първата енергия за турските потребители. Ние също обмисляме развитието на сътрудничество в хуманитарни, образователни и културни отношения“, допълни той.

Новак уточни, че Турция е на второ място в списъка на най-големите търговски партньори на Русия миналата година и страните ще продължат да работят за увеличаване на годишния двустранен търговски оборот до $100 милиарда по указания на президентите на двете страни.

На дневен ред са били и въпросите за финансовото взаимодействие за осигуряване на разплащания в търговията и възможността туристите да плащат при посещение в Турция, отбеляза той.

„Тази година очакваме рекорден брой руски туристи да посетят Турция. Над 5 милиона туристи се очаква да посетят страната ви до края на годината“, предположи той.

Според Новак по време на срещата страните са обсъдили и нови проекти в ядрената област, включително възможността руската ядрена корпорация "Росатом" да участва в изграждането на втората турска атомна електроцентрала в северната провинция Синоп, на брега на Черно море.

Турският министър на търговията Омер Болат от своя страна отбеляза, че докато енергийният сектор традиционно е във фокуса на руско-турското сътрудничество, съвместната работа в селското стопанство, промишлеността и митниците също се увеличава.

„Подписахме протокол и съм сигурен, че с изпълнението на разпоредбите му ще продължим да развиваме и разширяваме сътрудничеството си в тези области“, заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
ЖИВОТНИ

ЖИВОТНИ

27.11.2023 | 10:03

КАЗАХ БЕ СКАПАНЯЦИ! ДА МИ СЪБЕРЕТЕ ТАНКОВА ДИВИЗИЯ В УКРАЙНА!

Отговори
0 2
ЖИВОТНИ

ЖИВОТНИ

27.11.2023 | 10:01

ШПЕРПЛАТОВИТЕ ТАНКОВЕ, СИ ГИ ДРЪЖТЕ ЗА ФИЛМИТЕ!

Отговори
1 2
ЖИВОТНИ

ЖИВОТНИ

27.11.2023 | 09:59

НИТО НА КИПЪРСКА-ИЗРАЕЛСКА ГАЗ, НИТО НА ШИСТОВ ГАЗ, НАФТА, НИТО ПА НА ТУРСКИ ПАТОК ЩЕ КЛЪВНЕ НЯКОЙ :)

Отговори
0 2
КОЛХОЗНИТЕ ПЕ ДЕРАСТИ

КОЛХОЗНИТЕ ПЕ ДЕРАСТИ

27.11.2023 | 09:56

КАТО НАПРАВЯТ ТУРСКИЯ ПА,ТОК, РЕАЛИСТИЧЕН, А НЕ ТЕОРЕТИЧЕН - НА КАРТИНКИ В ИНТЕРНЕТ, МОЖЕ И ДА МЕЧТАЯТ ЗА ДРУГО :)

Отговори
2 1

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?