Следвайте ни

Русия иска жена от Източна Европа за генерален секретар на ООН

viber icon

Русия подкрепя избирането на жена на поста Генерален секретар на ООН. Това заяви зам.-външният министър на страната Генадий Гатилов, цитиран от ТАСС. Така той потвърди позицията, изразена по-рано от руския постоянен представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин.
„И с Ирина Бокова, и с Кристалина Георгиева се срещнахме, и министърът (руският външен министър Сергей Лавров – бел. ред.) се срещна”, посочи Гатилов.
Той подчерта, че Русия не е налагала вето на нито един от кандидатите, тъй като това са само предварителни обсъждания.
„Ние навлизаме в последния етап на процеса”, заяви дипломатът. „Веднага след като се приближим към момента на истината, държавните интереси и политическият дебат около този въпрос ще се нагорещят значително”.

Списъкът на кандидатите за административен ръководител на ООН сега включва десет души. А фаворит сред тях е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до 2015 г. заема поста на Върховен комисар на ООН за бежанците. Той спечели във всяко от петте предварителни гласувания, проведени в Съвета за сигурност.
„Говорих с всички кандидати и те харесаха честната и ясна позицията на Русия, че постът трябва да се заеме от човек от Източна Европа. Ние бихме искали да видим в тази роля жена, но не си правим пиар, като някои други държави, които открито заявяват своите предпочитания в полза на жените, а след това гласуват за мъж. Ние не постъпваме така”, коментира по-рано Виталий Чуркин пред репортери./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?