46
Следвайте ни

Русия и Турция заедно ще произвеждат части за С-400

viber icon

Руският военен държавен износител "Рособоронекспорт" обяви, че си сътрудничи с Турция за трансфера на технологии за производството на ракетни системи С-400.

Александър Михеев, ръководител на  "Рособоронекспорт", каза пред турската служба на агенция Спутник, че някои от компонентите на руските ракетни системи С-400 ще се произвеждат в Турция. 

„Започнахме да си сътрудничим с Турция по отношение на производството на С-400“, каза той вчера, по време на провеждащото се в Дубай Авиошоуто 2021.

Михеев припомни, че освен закупуването на С-400, подписаното споразумение с Турция включва и производството на част от компонентите на С-400 в страната. Той не разкри кои от компонентите на отбранителните системи обхваща споразумението. 

Михеев беше попитан също дали ще бъде подписан нов договор за доставка на Анкара с допълнителни С-400 и дали този нов договор ще включва трансфер на технологии или не. В отговор Михеев каза, че компанията базира всички свои решения на „споразумения между правителствата“.

„Рособоронекспорт е готов да подобри връзките си с Турция, включително да продължи сътрудничеството по отношение на системата С-400. Ние вземаме всички наши решения заедно с нашия партньор."Турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано каза, че Турция обмисля закупуването на втора руска ракетна система въпреки силните възражения от страна на съюзника от НАТО САЩ.  „В бъдеще никой няма да може да се намесва по отношение на това какви отбранителни системи придобиваме, от коя страна на какво ниво“, каза Ердоган в интервю по-рано през септември.

Съединените щати наложиха санкции на турската дирекция за отбранителна индустрия, нейния шеф Исмаил Демир и трима други служители през декември след придобиването от страната на първата партида С-400.

Продължават разговорите между Русия и Турция за доставката на втора партида, за която Вашингтон многократно казваше, че почти сигурно ще предизвика нови санкции.

От Анкара твърдят, че Турция е била принудена да закупи С-400 от Русия, тъй като преди години, САЩ са отказали да ѝ продадат сходните натовски системи "Патриот". 
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?