Следвайте ни

Русия и Турция преговарят за съвместно производство на Спутник V

viber icon

Руският фонд за директни инвестиции (РФДИ) води преговори с Турция относно съвместното производство на коронавирусната ваксина Sputnik V, заяви руският посланик в Анкара Алексей Ерхов в интервю за агенция Спутник. 

В края на януари РФДИ, който популяризира Спутник V на международния пазар, подписа споразумение с водещ турски разработчик на фармацевтични продукти за производство на руската ваксина в Турция и започна трансферът на технологии. Съобщава се, че Турция може да произвежда милиони дози ваксини Спутник V годишно.

„РФДИ има определени споразумения с турски партньори. Но трябва да разберете, че всяка държава - и Турция не е изключение - има свое законодателство, уреждащо процедурата за официална регистрация на вноса и употребата на лекарства, особено тези, произведени в чужбина. Още повече, когато става въпрос за разработване на възможността за съвместно производство на ваксината Спутник V в Турция. Така че работата е в ход, преговорите продължават ", каза Йерхов.

По-рано през февруари рецензираното медицинско списание The Lancet публикува междинен анализ от фаза 3 на изпитването на ваксината Спутник V, показвайки, че тя е 91,6% ефективна срещу симптоматичен COVID-19. Опитите и изследванията не са приключили, но ваксината до сега е одобрена за употреба в редица страни, включително Беларус, Сърбия, Аржентина, Боливия, Мексико, Никарагуа, Алжир, Палестина, Венецуела, Парагвай, Туркменистан, Унгария, ОАЕ, Иран, Гвинея, Тунис и Армения.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай