3906

Русия и САЩ преговарят за размяна на затворници

Кремъл съобщи, че се водят разговори за евентуална размяна на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович, който беше задържан в Русия преди близо една година по обвинения в шпионаж.

32-годишният Гершкович стана първият от времето на Студената война насам американски журналист, арестуван по обвинения в шпионаж в Русия, след като Федералната служба за сигурност (ФСС) го задържа на 29 март2023 г. 

Репортерът, вестникът и правителството на САЩ отричат, че той е шпионин. Русия твърди, че той е бил арестуван и има доказателства за неправомерна дейност.

"Многократно сме казвали, че има определени контакти, но те трябва да се осъществяват в абсолютна тишина. Нарушаването на това мълчание само ще създаде допълнителни проблеми и ще попречи на постигането на какъвто и да е резултат в този процес", заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

На въпрос кога съдът ще разгледа делото на Гершкович и дали ще има размяна на затворници, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери: "Не разполагаме с информация за съда - това не е наш прерогатив".

По време на брифинга си Песков заяви, че "няма индикации" кога ще започне процесът. Някои наблюдатели заявиха, че е малко вероятно да се стигне до размяна преди произнасянето на присъдата.

ФСС казва, че Гершкович се е опитвал да получи военни тайни. Той се намира почти от година в московския затвор "Лефортово" и задържането му беше удължено до 30 юни.

След смъртта на Алексей Навални стана ясно, че Русия е преговаряла и за неговата размяна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Reman

Reman

28.03.2024 | 17:46

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:=---- https://e.vg/alman

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?