71

Русия и Китай все по-близо: Външният министър Ван И даде важен знак

 

Китайският външен министър Ван И днес защити позицията на страната си по отношение на войната в Украйна и даде знак, че Китай ще задълбочи връзките си с Русия през следващата година, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от glasove.com.

Ван, който говори по видеовръзка на конференция в китайската столица, също така обвини Америка за влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света, като заяви, че Китай „твърдо отхвърля погрешната политика на Съединените щати спрямо Китай“.

Пекин отвърна на натиска на Запада по отношение на търговията, технологиите, правата на човека и претенциите си към обширна част от западната част на Тихия океан, обвинявайки САЩ в тормоз. Отказът на Китай да осъди инвазията в Украйна и да се присъедини към другите страни в налагането на санкции срещу Русия допълнително влоши връзките с Вашингтон и подхрани зараждащото се разделение с голяма част от Европа, посочва АП.

Ван заяви, че Китай ще "задълбочи стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодното сътрудничество" с Русия.

"По отношение на украинската криза ние последователно поддържаме основните принципи на обективност и безпристрастност, без да фаворизираме едната или другата страна, без да наливаме масло в огъня, още по-малко да търсим егоистични ползи от ситуацията", каза китайският външен министър.

Едновременно с това Ван И заяви, че Китай ще се стреми да върне отношенията със САЩ в нормалното русло, като заяви, че те са се влошили, защото „Съединените щати упорито продължават да разглеждат Китай като свой основен конкурент и да се ангажират с явна блокада, потискане и провокации срещу Китай“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
#сибирнаш

#сибирнаш

25.12.2022 | 12:45

Колкото по-близо Китай е до Сибир, толкова по-топло става...

Отговори
4 0
Ню Йорк Таймс!

Ню Йорк Таймс!

25.12.2022 | 11:45

Това ще създаде нови надежди за хората в света и ще създаде новия световен ред!Ще доведе до края на сегашния войнстваш модел и доминация на Щатите Ще ги принуди да уважават всички нации и страни без да изнасят война на техни територии заради своите глобалните и кариерестичните и милиардни интереси на техният елит!

Отговори
6 2
Коментар

Коментар

25.12.2022 | 11:08

Русия и Китай ще са толкова близо, колкото е изгодно на Китай.

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?