71

Русия гневна: САЩ се движат по ръба на пряко участие във войната

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков предупреди Вашингтон да не доставя далекобойни оръжия на Украйна, като отбеляза, че Съединените щати се движат по ръба на пряко участие в конфликта, предаде Асошиейтед прес, цитиран от dnes.bg. Рябков напомни и за руската военна доктрина, която предвижда използването на ядрено оръжие в случай на заплаха за съществуването на руската държава.

"Неведнъж сме предупреждавали Съединените щати за последиците, които може да настъпят, ако те продължават да снабдяват Украйна с оръжия", заяви Рябков. "На практика те се поставят в положение, близко до това, което може да бъде описано като участник в конфликта." Рябков предупреди, че "много тънката границата, която дели САЩ от това да стане участник в конфликта, не трябва да създава илюзия за яростните антируски сили, че всичко ще си остане по старому, ако я преминат".

Говорейки по руската държавна телевизия, той подчерта, че Русия ще продължи настъплението си в Украйна, докато не постигне целите си. "Русия е способна да защитава напълно интересите си, и целите на специалната военна операция ще бъдат напълно постигнати."

Доставките на американските реактивни системи за залпов огън HIMARS засилиха ударния потенциал на украинската армия, която ги използва за поразяване на ключови инфраструктурни обекти. Системите, монтирани на камиони, използват ракети, които могат да бъдат прецизно насочвани и да достигнат цели на разстояние до 80 км.

Засега американските власти се въздържат да дават на Украйна ракети с по-голям обсег за пусковите установки "Хаймарс", които могат да достигат цели на разстояние до 300 км и потенциално биха могли да позволят на украинските военни да поразяват райони, намиращи се дълбоко в руската територия.

"Предупреждаваме Съединените щати да не предприемат провокативни действия, като например доставки на оръжия с по-голям обсег, които са по-опустошителни", заяви Рябков. "Това е път, който не води доникъде, изпълнен с тежки последици, отговорността за които ще бъде изцяло на Вашингтон", каза руският дипломат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Медиите са оръжие

Медиите са оръжие

04.09.2022 | 10:52

Нападнатата Украйна, в която живеят над 20% руснаци не е толкова невинна, колкото я изкарва запада. Ако не е Русия, англосаксонците ще и приватизират всички ресурси и ще бъде още по зависима страна, с бедна средна класа.

Отговори
0 0
До рябков

До рябков

03.09.2022 | 18:52

Русия е способна да защитава напълно интересите си, и целите на специалната военна операция ще бъдат напълно постигнати." А какви точно цели има Русия за постигане с нападането на мирна независима държава?

Отговори
5 4
хехе

хехе

03.09.2022 | 21:48

Мирна и независима държава...голяма шега :Д:Д

Отговори
3 2
Коментар

Коментар

03.09.2022 | 18:46

Нека не забравяме кой първи започна тази война. Ако няма война, няма да има санкции, и няма да има има помощи за Украйна. Разбира се Русия е в правото си да говори каквото иска, но това не означава, че света трябва да се съобразява с руските заплахи. В случая Русия е агресора, и не е в позиция да поставя условия.

Отговори
4 6
Дреме му на САЩ

Дреме му на САЩ

03.09.2022 | 17:00

Горбачов повлече вече крак и спиране няма да има!

Отговори
4 7
Путин

Путин

03.09.2022 | 20:37

Да не идеш при Горбачов?

Отговори
2 4
Ти си вече на една ръка от него

Ти си вече на една ръка от него

03.09.2022 | 21:00

Мършo комунистическа!

Отговори
3 3
Дреме му на САЩ

Дреме му на САЩ

03.09.2022 | 16:56

Горбачов повлече вече крак и спиране няма да има.

Отговори
3 5

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?