49
Следвайте ни

Русия е за федерация в Кипър

viber icon

Русия подкрепя решаването на кипърския въпрос чрез справедливи и практични средства и поддържа постоянна връзка с Турция и страните от Европейския съюз по отношение на Източното Средиземноморие и Либия. Това обяви президентът Владимир Путин пред репортери след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Сочи.


Той отбеляза, че Москва подкрепя федерация на разделения остров Кипър, която да бъде приета от всички страни, и че е готова да подкрепи справедливо и практично решение. Това е и мнението на Гърция и официалната власт в Кипър. 


Изявлението на Путин противоречи на становището на Турция и кипърските турци, че създаването на две независими държави на острова е единствения начин за решаване на проблема.


Остров Кипър е затънал в продължила десетилетия борба между кипърските гърци и турци, въпреки поредица от дипломатически усилия на ООН за постигане на всеобхватно уреждане. Пет десетилетия кипърски преговори не дават никакви резултати.


Междувременно Путин каза също, че Русия е в постоянен контакт с Турция по въпроса за Източното Средиземноморие и продължаващите проблеми в Либия. „Проведохме обширни разговори за Либия и Източното Средиземноморие“, каза Путин, добавяйки, че Москва подкрепя провеждането на избори на предвидените дати в Либия, което ще донесе стабилност в страната.


„Вярваме, че всички трудни проблеми в региона трябва да бъдат разрешени чрез диалог“, каза Путин.


Турция и Русия подкрепят противоположни страни в либийския конфликт.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?