Следвайте ни

Русия чака решението на Турция за втората сделка със С-400

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

Русия е изпълнила първия договор за доставка на системите за противовъздушна отбрана С-400 на Турция и втора сделка ще зависи от решението на Анкара. Това каза на брифинг днес ръководителят на държавната корпорация Ростех Сергей Чемезов.

Според него първият договор за С-400 с Турция е изпълнен изцяло, всички компоненти на системите са доставени в Турция и Русия е получила пълно плащане. "Топката вече е в ръцете на Турция, ние чакаме нашите партньори да вземат решения. "Россоборон експорт"  поддържа контакт с Турция, текат дискусии за бъдещо сътрудничество. Обсъждаме и възможностите за производство на компоненти там", каза Чемезов.

Той посочи, че системите С-400 включват сложни технологии и е невъзможно да започнем да ги произвеждаме от нулата. В същото време има перспективи за руско-турско отбранително сътрудничество в други области. "Това беше уникална сделка, тъй като беше сключена със страна от НАТО. Ние водим преговори с нашите турски партньори и за друго оборудване, перспективите са налице", отбеляза изпълнителният директор на Ростех.

Москва подписа договор с Анкара за доставката на системите С-400 през 2017 г. Турция стана първата държава от НАТО, която закупи тези системи от Русия, предизвиквайки негативна реакция от САЩ и НАТО като цяло. По-конкретно Вашингтон заяви, че „решението на Турция да закупи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно продължаването на участието ѝ в проекта на най-нов клас изтребители F-35“. САЩ също заплашват да наложат санкции на Турция заради закупуването на руски системи.


От Москва припомнят, че S-400 Триумф е най-модерната зенитна ракетна система с голям обсег на действие, въведена в експлоатация през 2007 г. Проектирана е да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително среден обсег такива и могат да се използват и срещу наземни цели. Системата S-400 може да атакува цели на разстояние от 400 км и на височина до 35 км

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?