2374

Русия: България ескалира войната, плачевните отношения между нас ще се влошат

Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения, коментира говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредния неприятелски акт срещу страната ни, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения", каза Захарова на брифинг.

По думите ѝ сега отговорността за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна, хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа се носи в пълна степен и от София.
 
"Убедени сме, че българските законодатели са запознати с фактите за незаконен трафик на оръжие, включително от чужбина, на контролираните от Украйна територии, и не може да не осъзнават опасността от попадането му в ръцете на терористични групировки и бандитски формирования в много горещи точки по света".
Преди ден Русия санкционира най-големите български оръжейни компании, сред които "Терем", "Арсенал", "Дунарит", "Емко" и други, като те няма да могат да търгуват с руски фирми.

На този фон служебното правителство прие в сряда решение за оказването на военна и военно-техническа помощ на Украйна, с което декларира готовността на България за принос към мисията на ЕС за подпомагане на Украйна (EU МАМ), пише mediapool.bg

Мисията се провежда в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, като първоначалната ѝ продължителност е две години.

Мисията трябва да помогне за подобряване на военните способности на въоръжените сили на Украйна.

"Участието на Република България в EUMAM ще бъде ясен знак за подкрепата на страната ни към Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз и в частност, на мисията за военно подпомагане на Украйна. С приемането на това решение Република България затвърждава своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност", се посочва в решението на Министерския съвет.

Парламентът вече реши България да се присъедини към партньорите си от ЕС и НАТО и да изпрати в Украйна директна военна помощ. Конкретните ѝ измерения трябва да станат ясни до месец.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Поп Груйо

Поп Груйо

10.11.2022 | 16:37

Тая азиатска УРУСПИЯ е олицетворение на изконната руZZка наглост и простащина. Щом малка България е виновна за разгрома на чечено- руZZкия башибозук, да ти се изразявам на червената армия.

Отговори
9 2
на Русия им е през оная работа, какво

на Русия им е през оная работа, какво

10.11.2022 | 14:54

мисли умряла, шорошоядска България, те ни знаят колко пари струваме, а шорошоядите могат да си вярват, колко са велики в измисления им филм!

Отговори
2 7
както казвате

както казвате

10.11.2022 | 13:59

по *вашите земи* - иди на ...!

Отговори
9 0
хич не  й го казвай

хич не й го казвай

10.11.2022 | 14:13

блудницата ще го приеме като предложение! Виж в интернет первезните й снимки и всичко ще ти стане ясно!

Отговори
7 0
пътник

пътник

10.11.2022 | 13:58

Руснаците да прекратят саботажите и шпионската си дейност в страната ни, да не подстрекателстват и провокират.Много се озлобиха като изтърваха най-верния си болшевишки сателит.

Отговори
9 2
ГЮРО

ГЮРО

10.11.2022 | 12:44

Мимозо, като не искате да си свършите работата в Укрия като хората, ставате за смях и на кокошките. Затова и мижава България си позволява да ви заплашва и да праща стари оръжияь на укронацистите.

Отговори
5 17
Капут,

Капут,

10.11.2022 | 12:51

Под "вършене на работата като хората" какво разбираш? Вместо 200 000 убити, както досега, 2 милиона ли? Или 20?

Отговори
17 2
НЕ ЗАДАВАЙ ВЪПРОСИ

НЕ ЗАДАВАЙ ВЪПРОСИ

10.11.2022 | 13:19

На бг-рашистите - не могат да отговорят, докато нямат разрешение и опорка! Те са най-реакционната, агресивта и тъпа част на бългорското общество!

Отговори
11 2
МВнР - достоен отговор!

МВнР - достоен отговор!

10.11.2022 | 12:38

Пропагандна риторика на Русия - така заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев определи вчерашното изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която нарече решението на българския парламент за предоставяне на военна помощ на Украйна "пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения“. Коджабашев припомни, че България е в списъка на Русия с т.нар. неприятелски държави още преди решението на НС за предоставяне на военна помощ, предае БНР. "Освен това говорителят на руското МВнР заявява, че отношенията ни са в най-ниската си фаза, но в същото време със своето изявление допълнително ескалира въпросната ситуация. Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, по-същество всяко сътрудничество де факто е прекратено." - констатира Коджабашев. Заместник-министърът каза още, че не е проява на добър тон представители на чужда държава да коментират решенията на българския парламент: "По никакъв начин не мога да приема и ние като държава обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Позицията на Република България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресорът и коя е жертвата в тази война е безспорно."

Отговори
16 2
тази жена е луда!

тази жена е луда!

10.11.2022 | 12:16

Сватбата й в Ню Йорк, преди войната, е пряко доказателство за кичозната й, семпла и агресивна личност! Захарова е истинският, гротесков образ на путинска Русия!

Отговори
20 3
Мимито

Мимито

10.11.2022 | 12:03

Доста нехигиенична персона.

Отговори
21 3

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?