1553

Русия атакува в сивата зона на Прибалтика

Елизабет Брау, старши сътрудник в Атлантическия съвет, автор в "Политико".

 

Призрак преследва Европа - по-точно региона на Балтийско море. От преди Коледа насам GPS смущения засягат части от Швеция, Германия и Полша. През последните дни бяха атакувани и полети в региона.

Тези тактики на сплашване, извършени от страна със значителни възможности за заглушаване на GPS, поставят правителствата в региона пред сложна дилема: как точно да отвърнат на удара, след като са сигурни кой стои зад всичко това?

Т.нар. Боксинг дей, денят след Коледа, обикновено е един от най-слабите през годината - време за размисъл и почивка след преяждането през предходния ден. На 26 декември 2023 г. части от Южна Швеция и Източна Германия, както и по-голямата част от Полша, внезапно са засегнати от GPS смущения, които засягат над 10% от мрежата. (Всеки ден по-малко от 2% от GPS в региона изпитват смущения.) След това, на 27 декември, всичко внезапно спря.

Смущенията бяха досадни и потенциално опасни, като се има предвид колко важни услуги зависят от GPS. Но благодарение на краткотрайността, проблема беше управляем.

Въпреки това оттогава насам смущенията се повтарят под различни форми. Пилотите и търговските моряци съобщават за странности в GPS, като смущенията обикновено започват през нощта на различни места в региона на Балтийско море. До 12 януари само в Швеция бяха регистрирани пет инцидента след първоначалните съобщения.

В момента властите водят разследване, както и детективите от отдела за разузнаване с открити източници (OSINT), но инцидентите се трупат - а доказателствата сочат в една конкретна посока: Русия.

Следовател, работещ с OSINT под псевдонима @rundradion, открива, че между 10 и 13 януари полетите в региона на Балтийско море са били под прицел, но руските и беларуските полети мистериозно са били изключени от уравнението. Според друг следовател с псевдоним @auonsson намесата е достигнала до летище Копенхаген на следващия ден. А на 16 и 17 януари @auonsson съобщава за проблеми с GPS при два полета над шведското въздушно пространство на път за летище Копенхаген, както и за внезапни навигационни проблеми, засегнали пет други полета.

@auonsson и други OSINT разследващи смятат, че вече са открили виновника: GPS заглушител в руския ексклав Калининград.

Пенсионираният генерал-майор Гунар Карлсон, бивш началник на шведската агенция за военно разузнаване, коментира каква може да е целта на Русия, ако се окаже, че тя е причинителят. "Една от причините за намесата е, разбира се, обичайната цел на хибридната агресия: да ни стресира по различни начини", каза той. "Възможно е също така да искат да дадат сигнал за възпиране, като ни покажат примери за щетите, които биха могли да причинят, ако пожелаят", добави Карлсон.

И тъй като съвременните икономики разчитат на GPS за ежедневните си дейности, перспективата за подобна намеса със сигурност е плашеща. (Да, пилотите и мореплавателите знаят как да се ориентират ръчно и с по-стари технологии, но това е много по-тромав метод.)

Ако всичко това произлиза от Русия, намесата в GPS носи на Кремъл и друга полза: той може, както посочва Карлсон, "да придобие знания за това какво правим, за да противодействаме, което може да даде предимство в битката между средствата и противодействието. Освен това, разбира се, руснаците също научават много, като използват техническите си ресурси за намеса, което им позволява да оптимизират своите възможности.

Съществува и възможността Русия просто да иска да "приспи" държавите-членки на НАТО. Ако населението на Швеция, Германия и Полша (а сега и на Дания) привикне с GPS смущенията, Москва може би смята, че няма да забележим веднага, когато тя увеличи смущенията до степен на опасност.

Властите в Швеция, Германия, Полша и Дания сега провеждат разследване - по същия начин, както правителствата на Швеция и Дания разследват експлозиите на газопровода "Северен поток" в техните изключителни икономически зони, а правителствата на Швеция, Финландия и Естония разследват мистериозните щети, причинени на два подводни кабела и един газопровод миналата година.

И въпреки че може да е сравнително лесно да се идентифицира източникът на заглушаването, властите трябва също така да установят по безспорен начин коя точно организация го е използвала, когато са се случили различните инциденти.

Но след като идентифицират виновника, правителствата в региона се изправят пред тревожна дилема: ако наистина успеят да установят, че зад действията стои Русия, те трябва да решат дали и как да накажат Москва. И тъй като западните държави спазват международните закони и конвенции, ответните мерки в натура - в този случай заглушаване на руските GPS мрежи - не са възможни.

Продължаващото заглушаване на GPS мрежите в региона на Балтийско море е учебникарското определение за агресия в сивата зона. Тя се извършва под прага на въоръжените военни действия и причинява вреди, но тъй като не включва военно насилие, засегнатите държави се затрудняват да намерят подходящ отговор.

И ако Русия и нейните приятели продължат да правят нововъведения в сивата зона, ще станем свидетели на много повече такива случаи. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Дедо

Дедо

30.01.2024 | 11:28

Да ви намирисва на провокацийка режисирана от .....

Отговори
4 0
Гуню

Гуню

29.01.2024 | 18:04

Това според мен е отлична новина!!!

Отговори
4 1
ЛЬОЛЬО

ЛЬОЛЬО

29.01.2024 | 10:59

Малко е,заглушаване напълно и за много дълго,докъто не се научите да уважавате!

Отговори
18 7
Коко

Коко

29.01.2024 | 15:22

Ти действително ли си мислиш че на другите няма да им писне и на края руснаците ще се намират.Забравяш че всички високо технологични страни са в антируския лагер.Ма много ги подценяват бе да не могат да подгънат ръбовете на безаналоговите.Наппавихте така червени идиоти че започват здраво да се въоръжават и да се хвърлят големи пари.Но това ще е до края на империята на злото не се съмнявайте в това червени пр..м.ти.

Отговори
6 11
ГЛОНАС

ГЛОНАС

29.01.2024 | 09:49

Това е само началото.

Отговори
14 5
Фхй

Фхй

28.01.2024 | 13:58

Бих се радвал да продължат смущенията ,,ще накажат !как?!!

Отговори
30 12

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?