4020

Русия арестува заместник-началника на Генералния щаб, ето причината

Русия арестува високопоставен генерал Вадим Шамарин по обвинения в корупция, съобщиха руските държавни медии. Военен съд постанови задържане под стража на Вадим Шамарин, заместник-началник на Генералния щаб на Русия, по подозрение във вземане на подкуп в големи размери.

Това е третият арест на високопоставен военен през последния месец. За престъплението се предвиждат до 15 години затвор.

"На 22 май съдът избра като мярка за неотклонение задържането на Шамарин за два месеца", се казва в изявление на съда.

Критици и опозиционери от години твърдят, че руската армия е пропита от корупция, въпреки че нейните лидери рядко са били подлагани на сериозни разследвания или наказания.

Въпросът излезе на преден план покрай неуспехите в офанзивата в Украйна.

Ръководителят на паравоенната група "Вагнер" Евгений Пригожин почти ежедневно обвиняваше в корупция военните шефове на Русия - бившия министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Пригожин загина в самолетна катастрофа само няколко месеца след като започна кървав бунт в опит да ги отстрани.

Арестът на Шамарин, който е бил началник на дирекция "Комуникации" на Генералния щаб, е последният от очевидните репресии срещу някои от висшите военни служители на Русия.

Путин отстрани Шойгу по-рано този месец при изненадваща промяна на състава, като го замени с икономиста Андрей Белоусов.

Заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на отдел "Личен състав" в министерството Юрий Кузнецов също бяха арестувани за вземане на подкуп през последните няколко седмици.

В началото на седмицата беше арестуван и бивш командир, който беше уволнен, след като разкритикува руските военни ръководители за големия брой жертви в Украйна.

Арестите и смяната на ръководството на Министерството на отбраната се случват в момент, когато руските сили постигнаха най-значителния си напредък на бойното поле от 18 месеца насам с нова мащабна атака в североизточната област Харков в Украйна.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?