1553

Рушди не вижда с едното око след зверската атака, едва движи ръка

Писателят Салман Рушди е загубил зрението на едното си око и подвижността на едната си ръка след намушкването му с нож в Ню Йорк през август, съобщи неговият агент Андрю Уайли пред испанския вестник "Ел Паис".

"Той има още около 15 рани в гърдите. Това беше брутално нападение", казва още Уайли. Той заяви, че не може да съобщи местонахождението на писателя. По думите му Рушди е имал три сериозни рани в областта на шията, а едната му ръка е недееспособна, защото нервите му са били прерязани.

Нападението срещу Рушди беше извършено на 12 август в щата Ню Йорк, където писателят се готвеше да изнесе реч. Салман Рушди беше принуден да се укрива близо 10 години след публикуването на романа "Сатанински строфи", предизвикал силни протести в ислямския свят заради изобразяването на пророка Мохамед.

Заради книгата покойният ирански лидер аятолах Рухола Хомейни издаде фетва (указ) за убийството на Рушди. Фетвата продължава да действа и днес и въпреки че иранското правителство се дистанцира от действията на Хомейни, през 2012 г. иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?