49

Румен Радев взе завоя за Скопие - похвали плана на Макрон

Предложенията на френското председателство за решаване на спора между България и Северна Македония са "най-добрите до момента" и то не просто за България, а са и "най-справедливите". Едновременно с това правителството, оставило въпроса на парламента, трябва да се произнесе и едва след това да потърси одобрение на депутатите, а не обратното.

Това каза президентът Румен Радев след участието си в президентския панел на срещата на върха на инициативата "Три морета", събираща президентите на 12 централно- и източноевропейски държави.

Радев направи коментара си само два дни след като нарече предложението "чуждо" и определи премиера Кирил Петков като "куриер" на такава външна инициатива.

Днес критиките на Радев на дошлото от френското председателство (но базирано на обсъжданията на България и Северна Македония) предложение за проект на преговорна рамка и заключения на Съвета се превърнаха по-скоро в притеснения: той отново настоя, че в текста не бива да се говори за "малцинство" (използван е гъвкавият текст "малцинства или общности"), но и че най-важният въпрос е да се разгледат двустранните протоколи, описани в него и разработени (но все още неразпространявани публично) между София и Скопие.

"Имаме прогрес... но никога не сме говорили за малцинство, а равноправие на българите с другите части от народи", каза Радев (именно за "вписване на общности като българите" се говори в проектозаключенията на "френското" предложение). Това условее остава недостатъчно, но трябва да се насочи вниманието към въпросите за културноисторическо наследтво, език на омраза, учебници и история, защото те са в двустранните протоколи.

Нека експертно се произнесат и Министерският съвет, и парламентът, дали двустранният протокол отстоява българския интерес. "Оттук нататък на негова основа трябва да се градят всички отношения към Република Северна Македония... Насочете вниманието си натам."

Президентът отново върна топката към Рамковата позиция от 2019 г. - чийто текст предизвика гневна реакция в Северна Македония и на практика замрази диалога София Скопие - приета от правителството и одобрена от парламента. 

Едновременно с това Радев заговори за актуализация на Рамковата позиция с решения на правителството и парламента. Изработеният по време на съставеното от него първо служебно правителство пакет "5+1" стъпва на части от Рамковата позиция и бе използван (като по-приемлив от нея за Скопие) в преговорите в последната година.

Подходът, който е в момента, няма как да работи. Трябва Министерският съвет в резултат на експертизата, ако ще актуализира по някакъв начин, да актуализира националната рамкова позиция със свое решение и тогава да бъде изпратена в парламента, а той да я одобри. "Сегашният път е обратният и той води до блокаж." Министерският съвет е този, който трябва да вземе решение, а парламентът да го одобри.

Радев изрази учудването си от това, че представителите "правят изявления, които не съответстват на отношенията правителство-парламент". Той едновременно с това изтъкна усилията си и тези на двете служебни правителства в последната година двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейски съюз и преговорна рамка, защото това "не е някакъв двустранен спор за история", а след спорове и дебати европейските партньори разбрали, че става дума за фундаментални въпроси.

"Към момента няма абсолютно никакво време това да се случи като вдигане на ветото", защото протоколът трябва да бъде приет и от двата парламента, каза още Радев. "Апелирам хората, от които зависи, да концентрират своите усилия там и да отстоят българския интерес", каза още Радев.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Веселин ЕГН 7112136860

Веселин ЕГН 7112136860

20.06.2022 | 19:02

И кога "Радев" ще признае,че е коneле на Сакскобурготски и Живков? Семейство Живково няма ли да признаят очевидността?

Отговори
8 1
Веселин ЕГН 7112136860

Веселин ЕГН 7112136860

20.06.2022 | 18:57

Не е до петролът ! До братството Славните Руси и Китайци осъществяват Преображение на света. Е, докога лицемерието на Радев ще бди швестърската над мъртвата американска мечта? Докога този палячо на Сакскобурготски ще се крие зад женьовските си неосъществени предизборни обещания за сближаване с Русия? Докога геьове с грозни муцуни ще ни мамят,за да ни управляват? Докога балтиите, сопите,кирките,лопатите,ГОРДОСТТА ни ще спят в ъгъла на жалките ни животи? Да живее Руско-Българската Безсмъртна Държава! Народен съд! Преображение! Аз съм сляп! Аз съм Глух!Аз съм невменяем за еврейск...европейските "ценности! Аз обичам Русия,България и Китай и това не е фарисейска теория,а необяснима природна Любов!

Отговори
11 6
ДОК

ДОК

20.06.2022 | 18:22

Този агент от обучението в Максуел, е все пак по-добър "Президент" от Желев, Стоянов, Първанов и Ирландската пастирка. Но Алеко е бил Велик в народопсихологията! И той не е на нивото на Патриотите, които цитира в наизустените си речи.

Отговори
12 7
МОК

МОК

20.06.2022 | 18:38

Напротив. По некадърен президент не сме имали.

Отговори
10 7
ПРОзд,

ПРОзд,

20.06.2022 | 18:56

Да си, вече не е качество, "Медународен Олимпийски Комитет".

Отговори
6 1
Радев Чифутска подлога ли ставаш

Радев Чифутска подлога ли ставаш

20.06.2022 | 18:21

И ти ли Бруте легна на чифутите Макарона и чифутите да си наврът гаранцията там где не ги огрява слънцето Казах Иначе ще има касаплък

Отговори
13 5
Българин

Българин

20.06.2022 | 17:13

Той няма да го вземе

Отговори
3 1
недоволен

недоволен

20.06.2022 | 17:11

Ох, пак в меда да сложи малко катран...Този човек доволен ли е от нещо, или е вечния недоволник? Май само от Емил Тонев е доволен, защото следи изкъсо КП...и му докладва всичко за него.

Отговори
7 3
Чичо Сорос

Чичо Сорос

20.06.2022 | 16:49

Добре, ще те погаля по главичката.

Отговори
11 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?