4232

Румен Радев: Щастливи сме, че Сърбия намери решение за газопровода с България

"Знаете, че имаше забрана от страна на Русия към всички кандидати от ЕС за този газопровод. Така че единственото решение за него беше да се направи с Азербайджан и Армения, така че сме щастливи, че Сърбия намери решение".

Това каза президентът Румен Радев по време на официалното откриване на газовата връзка между България и Сърбия в Ниш. Коментарът му бе направен в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и този на Азарбейджан Илхам Алиев, предаде БГНЕС.

"Газопроводът с България ще диверсифицира източниците на газоснабдяване за Сърбия, и ще засили националната сигурност на страната. Ще можем да купуваме газ и на свободния пазар", каза от своя страна Вучич.

Интерконекторът е с капацитет 1 милиард и 800 милиона кубически метра синьо гориво годишно. Чрез него България получава достъп до източници на природен газ в Централна Европа по нов маршрут. Тръбата позволява доставки за Сърбия от терминалите за втечнено синьо гориво в Гърция и Турция и достъп до Южния газов коридор. По газопровода ще може да се пренася газ и в двете посоки – от България към Сърбия и обратно.

Българо-сръбската газова връзка е с дължина 170 километра. 62 километра от тях са на българска територия. Интерконекторът започва от Нови Искър край София и продължава до Ниш в Сърбия. Газовата връзка е един от основните проекти за подобряване на енергийната свързаност в Югоизточна Европа и за диверсификация на доставките на природен газ. През февруари тази година бе даден старт на строителството на газовата връзка на българска територия и определиха изграждането ѝ като важна стъпка за развитието на региона.

Заедно с президентите на трите страни в церемонията участва и посланикът на Европейския съюз в Сърбия Емануел Жиофре.

Посещението на президента Румен Радев се случва в период на изключително изострени двустранни отношения със Сърбия. На 8 ноември сръбският режим отново демонстрира и приложи терор над българите от Западните покрайнини, като в "Деня на Западните покрайнини" служители на сръбската държавна сигурност нахлуха първо в офиса на "Културно-информационния център "Босилеград”, а след това и иззеха книги на Едвин Сугарев, който е бивш консул в град Ниш. В същото време граничните полицаи не допуснаха самия Едвин Сугарев да влезе на територията на Сърбия и да присъства тази вечер в представяне на книгата си в клуба на КИЦ „Босилеград”. След щателен обиск на всички помещения на КИЦ-а бяха иззети 23 бройки от книгата на Едвин Сугарев.

По-късно българското Външно министерство привика извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович от генералния директор „Европейски въпроси“ Йордан Първанов, като от българска страна бе изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия.

По-късно офицерите на сръбската ДС "повдигнаха обвинение за етническа, расова и религиозна омраза" на директора на КИЦ-Босилеград Иван Николов, предаде Vesti.bg.

В скорошен доклад Европейската комисия призова Сърбия да предприеме спешни действия за противодействие на антиевропейските наративи, разпространявани от многобройни медии, и за противодействие на чуждестранната информационна манипулация и намеса, най-вече в контекста на агресивната война на Русия срещу Украйна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Какво "щастие" само!

Какво "щастие" само!

10.12.2023 | 13:02

Явно интересът на Сърбия е бил отново добре защитен!

Отговори
6 0
Гаменъ

Гаменъ

10.12.2023 | 13:58

Ние защиЩаваме само интересите на укроппитеците. За нас български интереси не съществуват!

Отговори
4 4
656

656

10.12.2023 | 14:50

А не така, зйщитаваме главно американския интерес, за сглобката български интерес не съществува

Отговори
2 4
Как да няма

Как да няма

10.12.2023 | 17:37

Е, бедна България без грам ресурси изпревари Русийката по стандарт на живот.

Отговори
2 0
абсолютно е ясно

абсолютно е ясно

10.12.2023 | 12:57

Румен Радев отдавна се е доказал като национален предател.Не му пука за съдбата на българите в западните покрайнини за избитите , изселените измъчените.Той провежда политиката на Русия.

Отговори
7 7
Гаменъ

Гаменъ

10.12.2023 | 13:59

Бегай се нагъзи на Козяк. И глей по-широко да си разтвориш бузите. Те това е българският интерес. Тъппак.

Отговори
3 4
шшшало

шшшало

10.12.2023 | 16:21

Ония в парламент редовно продават българския интерес да служат на посолството. Всеки ден го правят, обаче Радев ни продавал. Ти в час ли си? Радев в случая им е спирачка да не ни разпорадат и поробят напълно. На теб май ти се иска?

Отговори
0 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?