Следвайте ни

Румен Радев със силни думи за свободата на българите в Северна Македония СНИМКИ

viber icon

Приобщаването на страните от Западните Балкани към ЕС и утвърждаването на демократичните принципи и норми на поведение на Балканите е в интерес не само на обединена Европа, но най-вече в интерес на всички граждани в нашия регион.

Това заяви държавният глава Румен Радев преди участието си в лидерския панел, посветен на разширяването на Европейския съюз, който се провежда в рамките на XVI Бледски стратегически форум в Република Словения. Президентът подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани ще продължи да бъде приоритет за българската външна политика, особено с акцент за европейската перспектива на Република Северна Македония. 

„За съжаление през последните години нашите отношения с Република Северна Македония бяха вкарани в задънена улица, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция, България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори и точно поради тази причина очакванията за компромис от страна на България растат непрекъснато“, напомни президентът. Поради тази причина и служебното правителство, и президентската институция полагат системни усилия за възстановяване на диалога с политическото ръководство на Република Северна Македония на най-високо ниво, както и за отстояване на позицията на страната ни пред европейски партньори. 

Румен Радев подчерта, че България е най-заинтересована колкото се може по-бързо Република Северна Македония, а с нея е и Албания, да тръгнат по своя европейски път. Затова България очаква активен двустранен диалог с югозападната си съседка за постигането на правнообвързващи  гаранции, които да доведат до устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, особено след приетата резолюция през месец юли в парламента на Република Северна Македония, която циментира неизпълнението на двустранния договор за приятелство и доборсъседство.

„Очакваме не само ясни правнообвързващи механизми, но и да видим изкореняване на езика на омразата и на повратната представа за България от учебниците, музеите, паметниците, медиите и дори от политиката на най-високо ниво в Република Северна Македония“, посочи Румен Радев. Държавният глава подчерта също така, че България е открита за диалог и е готова да окаже помощ на югозападната ни съседка, така че по-бързо да покрие Копенхагенските критерии за членство в ЕС. „Ние сме особено загрижени за спазването на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, а това е ключът към постигане на напредък в процеса на разширяването – уважение към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, които в продължение на десетилетия са били преследвани и дискриминирани заради своето българско самосъзнание“, заяви президентът. По думите му това е и реален показател, който ще докаже, че Република Северна Македония е извървяла пътя на реформите и уверено е преодоляла наследството от тоталитарното югославско минало.

Държавният глава изрази признателността си към президента Стево Пендаровски и министър-председателя Зоран Заев за възстановяването на  диалога на най-високо политическо ниво, „за да търсим приемливо, устойчиво във времето решение, което да гарантира правата най-вече на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание“. 

„Затова призовах и нашите европейски партньори натискът да не бъде само върху България, тъй като има неща, които трябва да се свършат от страна на Република Северна Македония и те са във фундамента на ЕС. Това са европейските ценности за гражданските свободи“, посочи още президентът. Румен Радев изрази увереност, че с общи усилия по възможно най-бързия начин ще бъде намерено устойчиво решение, което няма как да бъде обаче за сметка на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Президентът призова и парламентарно представените политически партии в България, от които зависи съставянето на редовно правителство, да си дават ясна сметка, че натискът върху България ще се засилва и възможно най-скоро страната ни се нуждае от редовно правителство и работещ парламент, които ясно да отстояват българската национална позиция пред международните партньори. „Ние се нуждаем от такава политика, която да помогне максимално на нашите приятели от Република Северна Македония, така че да намерим заедно тези устойчиви и необратими решения в името на нашето общо европейско бъдеще“, добави още държавният глава.

Европейската перспектива на Република Северна Македония беше във фокуса и на срещите на държавния глава Румен Радев с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, както и с заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс. Проблемите в двустранните отношения между България и Република Северна Македония могат да се решат само в пряк диалог, който да води до реални резултати, подчерта на срещите държавният глава.

В разговора си с Шарл Мишел българският президент отново открои  необходимостта Европейският съюз да разработи и приеме свой оперативен план за защита на сухопътните европейски граници при рязко увеличение на миграционния натиск, както и за своевременно осигуряване на финансова и материална подкрепа за страната ни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Бъбу

Бъбу

02.09.2021 | 09:03

Това дето зеления чорап се увъртат около американската мустафа, не е случайно. Залога е подкрепа във войната му срещу Борисов и втори мандат от едната страна, а в замяна приемане на Истанбулската конвенция и даване зелена светлина за ЕС на РСМ. Като нищо ушатия ще клекне на американците тъй като болните му амбиции за власт са неутолими.

Отговори
2 1
Бунтата

Бунтата

01.09.2021 | 20:25

Г-н Президент!!! Моля Ви,не им обръщайте толкоз много внимание на тези палячовци,че си мислят че са Съби,гърци или там каквото се мислят!!! Те са българи,но още не могат да го разберат!!?? Благодаря предварително.

Отговори
3 12
Цензурист

Цензурист

01.09.2021 | 20:07

Има решение на парламента и ни панели, ни платформи можат да го променят, а ние суверенът. През това време Байдън разпореди спешно разгръщане болници за двойно ваксинирани а СЗО се обяви против масовата ваксинация. Защото ваксините трябва да се доработят и в страни с висока максинация не предотвратиха смъртност и висока заболеваемост

Отговори
7 4
Киро

Киро

01.09.2021 | 19:43

Този се сети за македонците, но защо точно преди президенските избори. Преди парламентарните им оказаха репресия, а сега друга песен запя. Всеки да си прави изводи, що за човек е летеца.

Отговори
20 8
Сик

Сик

01.09.2021 | 19:50

Стига си лъгал, бе гербав суджук. Твоята мутра даже не знае къде е Македония, щото няма нищо писано за нея във Винету-

Отговори
10 20
маймундонци

маймундонци

01.09.2021 | 19:36

Правилно, за тия македонски идиоти никакъв ЕС, докато не научат Историята!

Отговори
18 1
ТАНЯ ВАКОВА

ТАНЯ ВАКОВА

01.09.2021 | 20:03

Не мога да разбера защо когато атовете се ритат, магаретата патят! Народите ни са приятелски настроени, но политиците ни настройват помежду ни! Искам мир и Любов за всички!

Отговори
4 6
Бунтата

Бунтата

01.09.2021 | 20:26

Аз не искам мир и любов със циганин!!!

Отговори
5 5
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.09.2021 | 19:24

ВЕТО ВЕТО ВЕТО ЗА РСМ

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?