49

Румен Радев: Евакуираме по въздуха пребития българин в Северна Македония

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид. Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка. 

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение.

Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония. Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Знамето на Севермак

Знамето на Севермак

21.01.2023 | 06:33

е жълт вентилатор на червен фон. Севермаците от сто и десет години (1912-та) ги учат на омраза към нас и имат подготвени безброй обиди. Ние от своя страна (напълно погрешно след 1945-та) ги имаме за свои и сме обезоръжени. Дебело подчертавам, че ние би следвало да ги обиждаме само като отговор на техните хули. Ако (по-скоро когато) те започнат. В дългите ми контакти със севермаци съм забелязал, че са свикнали да ни удрят, без дори да допуснат, че можем да отвърнем. А как им отговорихме последно? Викахме им „Бугари“, което е абсурдно, защото първо е сръбско и второ превръщаме собственото ни име в обида. Те вече не са българи, а еничари и би следвало това да скандираме: „ЕнИчари, енИчари!“ Мнозинството от севермаците не приема названието Северна Македония, а да не говорим за северномакедонци! По силата на Преспанския договор името на страната е Северна Македония, но на населението – македонци. Този договор обаче е двустранен – Гърция-Севермак и няма сила за нас. А истината е, че с тези промити мозъци и този сърбизиран диалект, те нямат общо с българите от другите части на географската област Македония и са точно севермаци. „СевЕрмаци, севЕрмаци!“ Друга тема, на която севермаците са много чувствителни, е сръбската. Съзнават и са гузни от васалното си положение спрямо сърбите и силно посърбения си западнобългарски диалект, който наричат език. Оттук: СЕвермаци пОсърбаци, хей, хей!“ https://www.youtube.com/shorts/ipl2ZaFnXXg

Отговори
4 2
Ристе Коловски

Ристе Коловски

20.01.2023 | 18:59

Браво Филко,тези мизерници бедни се мислят за нация.Кой предаде Ботев,Левски,Княз Лазар ,все мизерни булгаристанци

Отговори
6 1
Макетата да мълчат и да изчезват от посолствата и полициите ни,че хем

Макетата да мълчат и да изчезват от посолствата и полициите ни,че хем

20.01.2023 | 15:27

Терористи и неграмотни,хем хитри и използвачи-всички,дето могат,идват у нас да вадят БГ-паспорти,та да работят по света,че видиш ли,във “великата им държава” задръстенията до шия и не могат да мръднат никъде без паспорт.Тъпаци крадливи злобни!

Отговори
8 1
Брей, че наглост

Брей, че наглост

20.01.2023 | 15:05

А, бе ти имаш само представителна функция. Докога ще разбиваш държавата.

Отговори
4 4
Филко Македонски

Филко Македонски

20.01.2023 | 14:30

Подла,двулична и мизерна нация булгаристанци,ще ядете яко бой

Отговори
3 22
Филко,

Филко,

20.01.2023 | 14:34

От офиса на "шепата нещастни фашисти" ли дращиш?

Отговори
16 2
Ника

Ника

20.01.2023 | 14:49

Обичаме и тези дето ни нападат. Да си жив и здрав Филко! Някой ви заблуждава относно Българите! Един ден ще разбереш!

Отговори
8 1
Радев, като си се заел,

Радев, като си се заел,

20.01.2023 | 14:19

кажи им поне да сменят идиотското име на тоя клуб, Цар Заксен Кобург унд Гота III.

Отговори
5 7

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?