49

Румен Радев - единственият държавник, поканен на концерта на Виенската филхармония

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и федералния канцлер на Република Австрия Карл Нехамер, които разговаряха днес във Виена. По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“.

По време на разговора двамата откроиха доброто сътрудничество между България и Австрия и обсъдиха Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Българският държавен глава подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. Румен Радев напомни и че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

Федералният канцлер Карл Нехамер изрази признателност към приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. По думите на Карл Нехамер Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Предстои канцлерът Карл Нехамер да посети на 23 януари България, където на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. Нехамер подчерта, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

В рамките на посещението си в Австрия държавният глава Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
питащ

питащ

01.01.2023 | 19:23

сладурче,мило скъпо тролче,защо си сложил *минус* на долния текст?Проверих и аз - това е истината!Да,ТОВА Е ИСТИНАТА,миризлива сайтска дървеничке,свиквай с обективната истина!

Отговори
0 1
прочел другади

прочел другади

01.01.2023 | 15:56

*Румен Радев и съпругата му бяха поканени на новогодишния концерт на Виенската филхармония. Президентът и Десислава Радева обаче изненадващо не бяха на ложите за официални лица, а сред останалата публика.През 2018 г. семейство Радеви отново слушаха филхармонията. Тогава обаче съпругата на президента дефилира със специална рокля на балкона на т.нар. ВИП-гости, макар че едва ли има други в залата.Разликата отпреди 4 години е, че тогава поканата към българския държавен глава е отправена от австрийския му колега Александър Ван дер Белен, а за днешното събитие - от канцлера Карл Нехамер. * Нямат срам,ей,да не може деса да се покаже!

Отговори
0 4

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?