Следвайте ни

Румъния показа най-веселото гробище в света СНИМКИ

viber icon

Смъртта невинаги е трагична. Или поне не в това румънско гробище, където мъртвите подмамват посетители с приказки за живота си, пише профит.бг.

Веселото гробище в северозападното село Сапанта разполага с колекция от над 1000 сложни дървени православни кръста, гравирани с цветни епитафии и детски рисунки.


В тази малка общност има малко тайни и каквито и недостатъци да е имал някой, когато е бил жив, те се превръщат в „гробно изкуство“ след смъртта му, разказва Daily Mail.

Този хумористичен подход, вкоренен в традиционната селска култура в региона, интригува посетителите.

Въпреки отдалеченото си местоположение - на около 600 километра  северозападно от румънската столица Букурещ, това е една от най-добрите туристически атракции в страната.

„Виждал съм какви ли не туристи. Това гробище... не е просто гробище. Хората осъзнават, че това наистина е място, на което можете да се надсмеете над самата смърт“, казва 62-годишният скулптор Думитру Поп Тинку, който е изработил много от кръстовете.

През 1935 г. местният скулптор Стан Йоан Патра, който работи с дърво, реализира идеята да гравира епитафии и прости рисунки върху кръстове, като изработва общо 700 кръста до смъртта си през 1977 г.

На гроба му е посочено, че той е създателят на Веселото гробище .

Кръстовете струват между 2000 и 5000 леи (от 520 до 1300 долара), а създаването им може да отнеме седмици.

И докато някои от тях са забавни, други са просто тъжни.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?