71
Следвайте ни

Румъния отлага преминаването към евро с 5 години

viber icon

Оценката отчита текущото състояние на основните макропоказатели в страната, които изискват значителни корекции и време за реализацията им.

Първоначално Румъния си постави за цел приемане на еврото през 2014 г., но срокът бе преразглеждан няколко пъти, припомнят медиите. Влизането в еврозоната беше отложено за 2019 г., после за 2024 г., а сега явно ще има още едно отлагане с 5 години.

Румъния имаше възможности между 2015 и 2017 г., когато можеше да кандидатства за присъединяване към подготвителния механизъм ERM II на еврозоната.

По това време страната отговаряше на всички критерии за номинална конвергенция, определени в Договора от Маастрихт (за ценова стабилност, публични финанси и устойчивост на дълга, стабилност на валутния курс и ниво на дългосрочните лихвени проценти).
В момента Румъния не отговаря на всички критерии.

Очаква се Хърватия, която се присъедини към ЕС през 2013 г., да се присъедини към еврозоната в началото на 2023 г., а България през 2024 г., въпреки че страната не е постигнала голям напредък, според румънски медии.

Бившият премиер на Румъния Флорин Къцу също говори за отлагането на целевата дата за приемане на еврото от 2024 г. за периода 2027-2028 г.
В последния си доклад за конвергенцията, публикуван през юни, Европейската централна банка заяви, че Румъния се нуждае от ориентирани към стабилност икономически политики и всеобхватни структурни реформи, за да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Глей ко нящо

Глей ко нящо

18.12.2021 | 19:47

Мъ тия сигани Румънски били по умни от нашите сигани чифутски Нали

Отговори
1 1
...

...

18.12.2021 | 15:52

те не са тапаци като насите изедници................

Отговори
4 3
Deutsch

Deutsch

18.12.2021 | 17:08

Не знам кой е изедник... Малко ли пари от комисионни и такси събраха от това конвертиране на валути.. Все пак най-големия поток от преводи от и за чужбина са в тази валута. А и митовете и легендите, че цените щяли да скочат след това - то цените у нас са вече по-високи. Сравни с френски, немски и австрийски магазини какви са цените. Поне ще можем да поръчваме от там без комисионни през Интернет.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?