2374

РСМ: Историческата комисия ще работи, едно мнение не е позиция на държавата

Работата на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси на Северна Македония и България е важен елемент за изпълнение на договора за приятелство от 2017 година, съобщи МИА, цитирайки външното министерство в Скопие.

"След последните изявления на представители на Комисията искаме да подчертаем, че работата й е неразделна част от прилагането на договора за приятелство от 2017 година", посочва външното ведомство на РСМ.

"Разбираме необходимостта членовете на Комисията, особено техните съпредседатели, публично да изразят възгледите и мненията си, но те не трябва да се тълкуват като държавни позиции, нито като част от политическите възгледи на двете правителства, подчертават още от Скопие.

В съответствие с най-новата инициатива на двете страни, потвърдена в рамките на съвместното заседание на двете правителства, за разширяване и задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички области приветстваме решението на двамата съпредседатели на Комисията за засилване на динамиката на работата й с цел да се преодолеят различията по най-чувствителните въпроси, се посочва още в прессъобщението.

Директорът на пресцентъра на българското външно министерство Митко Димитров заяви на брифинг в четвъртък, че дейността на Комисията е съществен елемент от прилагането на договора от 2017 година и цели да се преодолеят стереотипите от миналото.

Изявлението му бе по повод мнението на съпредседателя на съвместната историческа комисия Драги Георгиев от Северна Македония да се замрази работата на историческата комисия, ако тя създава проблеми по пътя на правителствата за подобряване на атмосферата между България и Република Северна Македония

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?