71

Ройтерс: Украинските войски напускат Северодонецк след седмици ожесточени сражения

Украинските сили получиха нареждане да се изтеглят от град Северодонецк в Източна Украйна след седмици ожесточени сражения, предадоха Ройтерс и ДПА, като се позоваха на властите, цитира БТА.


Украински представители заявиха, че в града, който почти е разрушен, не е останало почти нищо за отбраняване и на войските е било наредено да напуснат, за да се ограничат повече жертви и да се извърши прегрупиране. Северодонецк беше последната значителна част от Луганска област, която все още частично се намираше под украински контрол.

"Сега ситуацията е такава, че няма смисъл да се удържат позиции, които са разбити", заяви областният управител на Луганска област Сергий Гайдай.

"Затова нашите защитници, които са там, вече получиха заповед да се изтеглят към нови позиции, откъдето да провеждат нормални, пълномащабни военни операции", заяви той.

По думите му около 90 процента от сградите в Северодонецк са разрушени. От населението на града, което по-рано е наброявало 100 000 души, са останали близо 8000 човека.

Киев заяви вчера, че руските сили продължават да атакуват промишлената зона на Северодонецк. Съобщава се, че стотици цивилни все още намират убежище в химическия завод "Азот" в града.

Изтеглянето на украинските войски от Северодонецк, разпоредено четири месеца след началото на руското нахлуване в Украйна, ще бъде разглеждано от Москва като важна победа. Поредните руски завоевания, изглежда, приближават Кремъл към установяване на пълен контрол върху Луганска област - една от заявените от Москва военни цели, и подготвят пътя за превръщане на съседния град Лисичанск в следващия основен фокус на сраженията, отбелязва Ройтерс.

Русия и Украйна дадоха вчера противоречащи си информации за ситуацията в Лисичанск. Руското министерство на отбраната заяви, че руските войски са блокирали града от юг и са пробили украинските позиции. Генералният щаб на украинската армия обаче каза, че украинските сили са отблъснали настъпление към южните покрайнини на Лисичанск, посочва ДПА.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Ройтерс българите за идиоти ли ги мислите

Ройтерс българите за идиоти ли ги мислите

25.06.2022 | 18:46

Милиардите долари които давате за убийството на европейци мръсни агресори са доказателство за вашата агресия в Европа. Какво изтегляне на нацистките убийци. Пътят им е само един директно в Сибир. Двете републики ще бъдат с помощта на Русия напълно освободени от фашистите. Неонацизмът и фашизмът нямат място в Европа.

Отговори
4 3
Напускат

Напускат

25.06.2022 | 18:05

защото са се разсърдили на руснаците.Сега отиват на екскурзия в Сибир.

Отговори
5 4
И Ко шъ прайм сегъ

И Ко шъ прайм сегъ

25.06.2022 | 16:25

Я пето чеверме вече изява Във петнадесет джакузита за здраве се потопих Дизелака го наливам все фул га спра на заправказа да помогна на братския уродски чифутски народ и да бутна другаря Путин Ама баш не става Затуй от утре ще зареждам по десет милиграма литри фунти пунти за да сриня икономиката на бензиностанцията със ракети Щото Кирчо Простото така каза Нали Бя

Отговори
3 5
Укро Нюз

Укро Нюз

25.06.2022 | 14:54

Не се изтеглят,а се предават. Имаха възможност за това,преди сами да взривят мостовете. наркомана до последно не даваше заповед за отстъпление. Сега,когато ги заклещиха се "изтегляли". Щом Ройтерс казва.....а Москва наистина си побеждава.

Отговори
20 8
Българи за Демокрация

Българи за Демокрация

25.06.2022 | 15:04

Победата ще е ваша ! Слава Украiне !

Отговори
5 16
Дано

Дано

25.06.2022 | 15:36

повече мижитурки, като теб!

Отговори
0 3
Трайко

Трайко

25.06.2022 | 16:09

Празнувай, сволоч!

Отговори
2 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?