Следвайте ни

Ром с докторска титла преподава български език в Германия

viber icon

Доктор Русин Коцев е ром и има докторска титла по съвременен български език. Израснал е във Видин, а днес живее в Германия. От две години насам преподава български език в две училища в Кобленц. Повечето от българските ученици там са роми - като самия него. 

Русин Коцев е на 34 години. Живее в Германия от 2017 г. Напуснал е България по икономически причини.

У нас е преподавал във Великотърновския университет, има докторска степен по съвременен български език. Щастлив е, че в Германия може да работи по професията си, независимо, че срещу него има деца, а не студенти.

"Първата година не преподавах български език, а просто бях посредник между ръководството на училището и родителите, тъй като имаше езикова бариера", споделя пред "Дойче веле" д-р Коцев.

Повечето български ученици в ОУ "Гьоте" са дошли в Германия преди няколко години. За тях връзката с г-н Коцев в особено важна.

През последните 5 години броят на българските ученици в това училище значително се е увеличил. Днес близо 8% от децата са от България. Това е голямо предизвикателство за училищното ръководство, а д-р Коцев помага с каквото може.

Русин редовно обсъжда и постиженията на своите ученици с директора.

"Струва ми се, че той е човек, който се интересува не само от своето собствено положение, той се занимава с проблемите на българската общност в Кобленц и е винаги готов да помага", казва директорът на гимназията Ралф Маренбах.

Двамата често участват в кръгли маси за проблемите на българските ученици в Кобленц и заедно с експерти търсят решение.

"Българите в Кобленц се справят доста успешно. Стараят се изключително много и полагат много усилия децата им да са по-добре, защото знаят какво ги чака децата им в България", обяснява д-р Коцев.

Той също иска децата му да израстнат в Германия. Женен е отскоро и със съпругата му се надяват скоро да имат деца.

"В Германия определено има разлика между това да си ром тук и да си ром в България. Тук хората те оценяват по качествата ти", категоричен е д-р Коцев.

В Германия му харесват реда и дисциплината.

"В България сякаш сме научени да си затваряме очите хем пред несправедливостите, хем пред хората в нужда. Тук не е така, ако има несправедливост, никой не се притеснява да я посочи, да ти направи забележка", посочва д-р Коцев.

С подкрепата на съпругата си д-р Коцев иска да продължи да "събаря стени" и да помогне на българите да се сближат с местните хора в Кобленц. Най-голямата му мечта е да създаде германо-български интеграционен център, където хората от двете страни да имат възможността да се опознаят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Пламен

11.04.2020 | 16:38

Ооо, вие сте можели да пускате и положителни новини... Браво! На човека, не на медията.

Отговори
4 0

Алекс

11.04.2020 | 10:27

Каква е разлика ром той е или не! Защо подчертава това? Националисти сте!

Отговори
3 1

Богомил цеков

10.04.2020 | 21:42

Ето това е пример за голяма част от ромите,да е жив и здрав.

Отговори
17 1

Чая шукарие

10.04.2020 | 20:29

Чааветата че няма да научат български, то е ясно, поне да хванат някоя богата баба

Отговори
7 8

Пламен

11.04.2020 | 16:40

То ти не знаеш български а си седнал да търсиш кусури на други. Яд те е, че не си постигнал нищо в живота си и сега циганина ти е крив. Ако не са циганите, ще е държавата, нали?

Отговори
2 0

Били

10.04.2020 | 20:26

Браво на младежа!

Отговори
17 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?