49

Роднина на българска царица дърпал конците на преврата в Германия

Главната прокуратура на Германия обяви, че е спряла опит за държавен преврат в страната. Полицията е задържала 25 членове на крайнодясна "терористична група", планирала въоръжен щурм на Бундестага, провокиране на гражданска война, атака на електроцентрали и сваляне на федералното правителство.

Крайната цел на заговорниците е била федералната република да се замени с модела на германското управление от 1871 г. - империя, наречена Втория райх.

"Подозираме, че е било предвидено въоръжено нападение срещу конституционните органи", коментира в Туитър министърът на правосъдието Марко Бушман, като спомена за "обширна антитерористична операция".

Освен арестуваните членове на движението "Граждани на райха" (Reichsbuerger) се разследват още 27 заподозрени, че членуват в престъпната клетка.

Разследващите предстои да установят дали са подготвяни действия, представляващи държавна измяна, посочи прокуратурата.

Групата е била водена от 71-годишния наследствен княз на рода Ройс - Хайнрих Тринайсети, към който заговорниците са се обръщали като "принц Хайнрих". От същия род е българската царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд.  

Сред заподозрените са и действащ военен, както и резервисти. Част от организацията е била и рускинята Виталия, както и съдийка от Берлин и бивш депутат от "Алтернатива за Германия". Един арест е извършен в Австрия и още един – в Италия.

Те са заподозрени по-специално в "конкретна подготовка за насилствено нахлуване на малка въоръжена група в германския Бундестаг", информираха прокурорите в съобщение.

Близо 3000 служители на реда са осъществили над 130 обиска в Германия. Предполага се, че групата се е свързала с представители на Русия, но не е получила одобрението на Москва.

Руското посолство в Берлин отрече да има връзки с крайно десни терористични групи в Германия. Според събраните данни мрежата, "осъзнавала, че ще загинат хора" и е приемала това като "междинен етап, смятан за необходим" с оглед "промяна на системата".

Oрганизацията е вербувала привърженици, включително хора от силовите структури на Германия. Тя е била голяма и разклонена – в нея са членували наследник на пруските князе, политик, високопоставени военни и бойци от специалните сили.

"Гражданите на райха" отричат държавния ред, не признават институциите, не се подчиняват на полицията, не плащат данъци и подменят номерата на колите си.

Предполагаемият брой участници в движението е около 20 000 в цяла Германия.

Радикалното им крило предвижда и насилствени действия за постигане на целите на организацията.

Членовете на разбитата днес група споделят според прокуратурата и редица идеи на движението Кюанон (QAnon) – крайнодясна конспиративна организация, създадена в САЩ.

Те са твърдо убедени, че Германия в момента се управлява от членове на т. нар. дълбока държава и за "освобождението" на страната е необходима незабавна намеса на "Алианса" – тайно дружество с техническо надмощие над "дълбокото" ръководство, което да включва правителства, разузнавания и военни от различни страни, сред които Русия и САЩ.

През пролетта беше разбиха друга крайнодясна група, заподозряна, че е подготвяла атентати в страната и отвличане на здравния министър, въвел антиковидните ограничения.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Западняк

Западняк

08.12.2022 | 03:06

Марица все още не е разбрала, че всички монарси в Европа са роднини. Какво общо има българската царица с опита за преврат в 21 век? Селски таблоид!

Отговори
4 0
Спокоен

Спокоен

08.12.2022 | 06:28

Общото е зададената цел да се създаде симпатия към арестуваните превратаджии...

Отговори
2 0
шушуруяд

шушуруяд

07.12.2022 | 17:30

Дорогой, в Русия и Украйна взаимно се ругаят на фа шисти и нацисти. Обаче ако се замислим, Русия беше тази, която отхапа Крим, прати наемници да се правят на въстанали миньори и трактористи в Донбас, а накрая нападна с танкове, ракети, буряти и чеченци.

Отговори
10 5
Хайл

Хайл

08.12.2022 | 19:17

А че украинците с години ТРЕПЯТ,ГОРЯТ,ТЕРОРИЗИРАТ ВСИЧКИ НЕУКРАИНСКО ГОВОРЕЩИТЕ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИ...ТОВА ЗАЩО ГО ПРОПУСНЕ

Отговори
0 0
Царица Ружа

Царица Ружа

07.12.2022 | 16:01

И аз така вервах и завляках доста хора...освободих ги...от паричките им...хохохохо

Отговори
5 0
разплакан шорошояд

разплакан шорошояд

07.12.2022 | 15:55

А ф_ашистите в Украйна си имат държава, защо да си нямат и в Германия?

Отговори
6 15
Коментар

Коментар

07.12.2022 | 15:53

Кукундрели

Отговори
6 0
дии

дии

07.12.2022 | 15:38

Смятай, щом вярват че могат да вземат властта с преврат в Германия..

Отговори
8 3
656

656

07.12.2022 | 19:27

Рано или късно ще стане, световният комунизъм кръстен демокрация ще има край

Отговори
6 6
974

974

07.12.2022 | 21:06

Да почнат с почистването на сифилистичната мумия, балсамирана на червения ви площад!

Отговори
6 4
Хайл

Хайл

08.12.2022 | 19:53

Що да не могат,това че е германия мислиш че е голяма работа ли? НАВСЯКЪДЕ МОЖЕ,НАВСЯКЪДЕ СТИГА ДА ИМА ХОРА ПРЕЖАЛИЛИ ВСИЧКО,ДА ИМ Е ПИСНАЛО ОТ ИЗМАМНИЦИ...МИСЛИШ ЧЕ В "НАШИЯ" ПАРЛАМЕНТ НЕ МОГАТ ДА ВЛЕЗНАТ ЛИ??? НА НАРОДА МУ ПИСНА

Отговори
0 0

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?