49

Родна авиокомпания с първи чартър до Шри Ланка

Българската авиокомпания GullivAir осъществи на 29 ноември 2021 г. първи исторически чартър от София до Шри Ланка, съобщи travelnews.bg. Полетът е реализиран с големия самолет Airbus A330, който може да лети на далечни разстояния без междинни кацания за зареждане на гориво. Организатор на пътуването е туроператорът „Онекс тур“. Българският самолет беше посрещнат с воден салют на летище Матала в Шри Ланка, обяви за TravelNews Велизар Димитров, мениджър „Маркетинг и продажби“ в туристическата компания. GullivAir е собственост на авиопредприемача Янко Иванов.

Следващият чартърен полет до Шри Ланка е за новогодишните празници и все още има места в него, каза Димитров. „Онекс тур“ планира чартърна верига до азиатската страна от края на месец януари 2022 г. до 16 май 2022 г., като българските туристи имат възможност да избират между „Почивка в Шри Ланка“ или обиколен тур „Най-доброто от Шри Ланка“.  Един от най-предпочитаните райони за ваканция са плажовете около Бентота, където се намират и най-добрите хотели, обясни Велизар Димитров.

Шри Ланка е известна още като Цейлон. За любителите на културно – опознавателния туризъм се предлагат страхотни допълнителни екскурзии, като Кралската ботаническа градина или Скалният комплекс в Сигирия. Една от най-впечатляващите и красиви градини в Азия е Кралската ботаническа градина на Перадения. От трите си страни е заобиколена от най-дългата река в страната - Махавели. Различният състав на почвата на полуострова допринася за съществуването на много различни растителни видове, донесени от всички субтропични и тропични райони на Земята. Освен това уникалният почвен състав и мекият климат с балансирана комбинация от слънчеви часове и валежи имат благоприятен ефект върху растежа на растенията. Огромното биоразнообразие на ботаническата градина и живописната красота на парка привличат над 1,2 милиона посетители годишно. Разположена е на площ от 62 хектара и съдържа над 4000 различни растителни вида, над 10 000 отделни екземпляра орхидеи, канела, черен пипер, ванилия, джинджифил, индийско орехче, зелеви палми, бананови дървета, огромни палми, гигантски бамбук и др.

В топ 3 на забележителностите в Шри Ланка е Скалният комплекс в Сигирия, наричан Лъвската скала. Скалата с височина 200 м е резултат от вулканични процеси и отделяне на магма, случили се преди около 2 милиона години, както и последваща ерозия. Директно върху нея се намира древният град Сигирия. Той включва дворец на върха, интересни сгради в подножието на скалата и градини с множество изкуствено създадени резервоари и водоснабдителна система.

Шри Ланка отдавна е прочута със своите подправки. През 15 и 16 век търговци от целия свят, посещавали страната, са оставили част от своята традиционна кухня, което е довело до богато разнообразие от стилове и техники на готвене.

„Онекс тур“ и GullivAir правят още директни чартъри до Малдивите, Доминиканската република и други далечни дестинации.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?