3906

Родителите на сръбския тийнейджър, убил 10 души в училище, се изправят пред съда

Родителите на заподозрения за стрелба в сръбско училище тийнейджър ще бъдат изправени пред съда в столицата Белград, след като синът им уби 10 души, включително 9 съученици, предаде АФП.

Инцидентът през май миналата година - заедно с втората стрелба, която се случи ден по-късно - разтърси Сърбия, като предизвика големи демонстрации срещу правителството, които се обединиха в опозиционна коалиция, която участва в последните избори.

Процесът се провежда, след като през октомври Висшата прокуратура в Белград повдигна обвинение на бащата на заподозрения стрелец за "сериозно деяние срещу общата безопасност".

Според прокурорите бащата е обучавал сина си да използва огнестрелно оръжие.

Бащата е обвинен и в това, че не е обезопасил правилно оръжията и боеприпасите, като е позволил на заподозрения да скрие в раницата си пистолет и 92 патрона, които по-късно е използвал по време на стрелбата.

Майката на обвиняемия е обвинена в незаконно притежание на боеприпаси.

Прокурорите повдигнаха обвинения и на ръководителя на сръбски клуб по стрелба и на инструктор за даване на неверни показания.

Стрелецът е бил само на 13 години по време на нападението, поради което не носи наказателна отговорност съгласно сръбското законодателство.

След трагедията сръбският президент Александър Вучич обеща да "обезоръжи" страната с амбициозен план, който ще се справи със законните и незаконните огнестрелни оръжия в страната.

Въпреки обещанието, стрелбата предизвика масови антиправителствени протести в сръбските градове, като десетки хиляди демонстранти призоваха за оставка на висши служители и ограничаване на насилието в медиите.

Вучич до голяма степен отхвърли протестите като "политическа" акция и разпространи конспиративни теории за чужди сили, които уж са организирали митингите.

Според проекта Small Arms Survey Сърбия има най-високото ниво на притежание на огнестрелни оръжия в Европа - над 39 огнестрелни оръжия на всеки 100 цивилни граждани

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Знаещ

Знаещ

29.01.2024 | 19:57

A що не кажете дядото на убиеца кой е? От главорезите на КАРАДЖИЧ и РАТКО МЛАДИЧ, проклети да са вовеки веков!

Отговори
17 0
До импотентния rtyrty

До импотентния rtyrty

29.01.2024 | 19:55

Да ни ядеш ФАЛОСИТЕ , И ПОСЛЕ отзад да ги поемеш.

Отговори
3 1
rtyrty

rtyrty

29.01.2024 | 18:55

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички!----- https://da.gd/lbio

Отговори
0 3
До импоте...нтния де...бил

До импоте...нтния де...бил

29.01.2024 | 19:54

Ало rtyrty сприсе бе задн..ик на...сран да те в устата прос...та . Що не престанеш бе лай..но миризливо . Да го ду..ха...ш под вода цял живот .

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?