71

Роботът ChatGPT предупреди: Турция е заплашена от страшна суша

Роботът ChatGPT (чатбот) с изкуствен интелект (ИИ), прогнозира, че Турция може да се изправи пред сериозен недостиг на вода поради неконтролирания растеж на населението. Експертите са единодушни с това мнение.

АА

На въпрос за ефектите от изменението на климата върху Турция, ChatGPT заяви, че тъй като страната е в особено уязвим регион, повишаващите се температури могат да засегнат селскостопанските продукти и производството на водноелектрическа енергия, като повишат цените на храните и енергията. Може да има и сериозен недостиг на вода поради нарастване на населението и лоши практики за управление на водата.

 

Чатботът също препоръча Турция да намали зависимостта си от хидроенергията.

 

През 1993 г. Организацията на обединените нации определи 22 март за Световен ден на водата, за да привлече вниманието към нарастващия проблем с опазването на източниците на чиста вода по целия свят.

АА

Според Министерството на енергетиката водноелектрическата енергия, с 30 процента, представлява най-голямата част от общия енергиен капацитет на страната.

 

Алис Хил, експерт по изменението на климата в базирания в САЩ, Съвет за международни отношения (CFR), съобщи, че Турция е преживяла най-топлия декември от 50 години през 2022 г.

 

 

Хил подчерта, че според прогнозите, Турция е сред водещите 30 държави, които ще изпитват недостиг на вода през 2040 г.

 

ChatGPT също подчерта, че изменението на климата може да предизвика нови миграции от съседни страни, като Сирия и Ирак, към Турция чрез увеличаване на икономическата и социална уязвимост. Това може да доведе и до вътрешна миграция от селските райони към градските центрове в страната.

 

Експертите също така предупредиха, че могат да се задействат нови миграционни потоци, тъй като средиземноморският регион става все по-сух и по-горещ.

АА

ИИ напомни, че тази година няма достатъчно снеговалеж, особено в Истанбул, и това е лоша новина за реките и потоците, които захранват язовирите.

 

Хил, който също беше съветник по изменението на климата на бившия президент Барак Обама, предупреди за тежка суша през 2023 г., като обяви, че водните резерви на Истанбул са паднали до най-ниските нива, но потреблението на вода продължава да нараства. „Трябва да има предупреждения за ограничаване на използването на вода“, посъветва тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Мхм

Мхм

22.03.2023 | 17:09

Големи проблеми ще имаме с този изкуствен интелект.

Отговори
1 0
глобалните хулигани

глобалните хулигани

22.03.2023 | 17:05

Иска им се да внушат на хората, че вече не искат да употребяват своя естествен интелект защото той не можел бил да се справя толкова добре, колкото изкуствения, но последното е фалшива новина. Хора, не се поддавайте на такива внушения и натоварвайте често и по много своя ум! Силата и производителността на човешкия ум са невероятно неограничени!!!

Отговори
3 0
Роботът

Роботът

22.03.2023 | 13:31

предупреждава каквото са му написали програмистите в програмата. Пластмасовата му човешка глава няма принос за това.

Отговори
4 0
Батко

Батко

22.03.2023 | 12:23

Не е нужен интелект за такова заключение, еле пък и изкуствен!

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?