44

Робот-змия помага на хирурзите за сложни операции

Специалисти от университета на Торонто са разработили тънък и гъвкав робот, наподобяващ змия, който може да помага за извършването на операции на труднодостъпни места - например в сложни мозъчни интервенции. За изобретението  съобщават Interesting engineering и Engineering 360. 

По думите на разработчиците му от лабораторията по роботика, тяхното творение има потенциала да направи революция в хирургията, тъй като ще намери приложение в извършването на операции, които досега не са били възможни. 

Гъвкавата роботизирана змия с диаметър до 7 милиметра ще се контролира от хирурзи. С нейна помощ те ще могат да достигат до точното място, без да увреждат жизненоважни тъкани или органи. С други думи, хирургът ще управлява робота дистанционно чрез компютър.

В неврохирургията възможностите на лекарите често са ограничени от традиционните инструменти - по-трудно е например да се достигне до злокачествено образувание в мозъка с твърд скалпел, без да се увреди здравата тъкан. Въпреки че ще се управлява от хирурзи, роботизираната змия ще може самостоятелно да определя как да избягва препятствията и да разпознава целта. С нейна помощ ще могат да се взимат също тъканни проби или да се инжектират лекарства директно в тумори. 

В промишлеността, където роботът-змия също може да намери приложение, за да се разбере дали има повреда в реактивен двигател например, е необходимо да се проникне в него. Това обаче е невъзможно без поне частично разрушаване или разглобяване на конструкцията.

Освен в медицината и промишлеността, подобни роботи могат да се използват и в космоса, както и в спасителни мисии. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?