71

Робот спасява удавници в Анталия СНИМКИ

Роботът, наречен „Фасти“, който придружава спасителите на световноизвестния плаж Коняалтъ в Анталия, достига до давещ се човек на 100 метра за 20 секунди и го спасява за 45 секунди.

Анадолска агенция

Наречена морска столица на Турция, Анталия винаги е била притегателна точка за много турци и чужденци за лятната почивка.

Сега сезонът е в разгара си, а и все още има много летовници заради деветте почивни дни около празника Курбан Байрам, по плажовете на туристическия град. 

Анадолска агенция

45 спасители, работещи в 6,5-километровата зона по плажовете в Анталия, работят в 34 кули, разположени на всеки 200 метра. Те се грижат гражданите да имат спокойна и безопасна почивка. 

Анадолска агенция

Тази година, за първи път, робот на име „Фасти“ придружава и помага на спасителите.

Анадолска агенция

Роботът, който тежи 14 килограма и може да маневрира бързо по водната повърхност, се управлява дистанционно от спасителите на брега. Роботът може да работи върху водната повърхност поне 45 минути без спиране. Той може лесно да пренася тежест от 200 килограма. Роботът има камери и осветителни системи, има и високоговорител, използван за сигнализация.

Анадолска агенция

Учението на спасителите на плажа за работа с робота, което беше проведено неотдавна, беше проследено с интерес от гражданите на плажа и медиите. 

В рамките на учението роботът за секунди достигна човек в беда на 30 метра от брега. След това успя да го извлече на брега за минута.

 

Техникът по електроника Осман Челик, който използва устройството, каза: „Поставихме няколко роботизирани допълнителни безпилотни спасители на някои спасителни кули на плажа. Освен това имаме устройство, което  се използва и на плажа на община Анталия. Имаме възможност за светкавична реакция на сигнал за пострадал човек на 100 метра от брега, само за 20 секунди. Извличането му обратно на сушата става за 45 секунди. След това се намесват спасителните ни екипи на сушата. Машината има система за дистанционно управление, с обхват от 800 метра. Роботът може да се движи с 15 километра в час. Той може да работи независимо за около 1 час. Досега не е имало проблем. Нямаме загинал човек на плажа този сезон“, каза той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?