71

Рияд Мансур: 3000 деца са убити при атаките на Израел срещу Газа

Ердоган: Дори екипите на ООН планират всеки момент да напуснат района

Постоянният представител на Палестина в ООН Рияд Мансур заяви: "При атаките на Израел срещу Газа досега са убити 3 хиляди деца и 1700 жени. Има около 1600 палестинци, 900 от които са деца, под развалините и тяхната съдба е неизвестна. Израел смята, че международното право трябва да се прилага за всички, освен за него."

Мансур говори на специалната извънредна сесия, проведена на Общото събрание на ООН за разглеждане на "незаконните дейности на Израел в окупираните палестински територии", съобщава турската държавна телевизия ТРТ.

Мансур подчерта, че персоналът на ООН и лекарите, работещи в Газа, са платили висока цена за задълженията си и „това престъпление трябва да бъде прекратено“.

Болниците в Газа са се превърнали в хладилници, където се съхраняват мъртвите. Навсякъде в Газа има смърт и разрушения, няма нито едно сигурно място. Местата за поклонение и училищата също не избегнаха израелската бомбардировка." допълни той.

Мансур допълни, че Израел е унищожил 40 процента от къщите в Газа и 1,4 милиона палестинци са били разселени. 18 хиляди души са били ранени в Газа и повечето от тях са лекувани в неподходящи условия в болнични коридори.

Мансур заключи: „Почти 1000 души умират в Газа всеки ден, но все пак не виждаме достатъчно солидарност, не мога да разбера защо“. 

Снощи в обширна реч в президентския комплекс в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува още веднъж позицията на световната общност по повод конфликта в Газа.

„От 7 октомври Израел извършва брутално клане срещу нашите палестински братя. Тази сутрин се обърнах към католическата общност чрез разговорът ми с папата.

Недопустимо е джамии, църкви, училища, пазари и дори болници да са бомбардирани от израелските сили. Към днешна дата повече от 6 хиляди наши братя и сестри, предимно деца и жени, са били убити в резултат на атаките на Израел срещу Газа и Рамала. 

Ердоган подчерта: „Ние засилваме усилията си, за да посрещнем неотложните нужди на народа на Газа“.

Повече от 12 хиляди тона бомби, открити досега, бяха хвърлени върху 2,3 милиона души, които се бореха да запазят живота си в напълно заобиколена, тясна зона от 360 квадратни километра. 

Америка е там, Европа е там с всичките си възможности. Идват и посещават един по един. Почти половината от сградите в Газа са неизползваеми. Според данни на ООН 600 хиляди жители на Газа са били разселени.

В момента дори екипите на ООН планират всеки момент да напуснат района.

Както във всички войни, жените и невинните деца страдат най-много. Възможно ли е да гледате новините и снимките в Газа и да останете безчувствени?

Никое действие, колкото и шокиращо да е, не оправдава такава бруталност. Атаките срещу Газа вече надхвърлиха границата на самоотбраната и се превърнаха в открита жестокост, клане и варварство.

Тъжното е, че нецивилизовани хора, които се правят на цивилизовани, просто гледат тази бруталност.

Комисията на Европейския съюз заяви, че все още не можем да призоваваме за прекратяване на огъня. Колко още хора трябва да умрат? Сякаш в унисон, всички западни страни оказват безусловна подкрепа на атаките, вместо да призоват израелското правителство да се вразуми. Що се отнася до думите, тези, които правят преценки за човешките права и свободи, пренебрегват правото на живот на потиснатия народ в Газа в продължение на 19 дни.

Вместо да изпратят кораби за помощ, те ясно показаха на кои лобита служат, като изпратиха самолетоносачи и военни кораби. 

Не приемаме това. Дори и да сме сами, няма да се поколебаем да кажем истината. Дори да е болезнено, притеснително за събеседниците ни или да нарушава нечий комфорт, ние ще изразим откровено това, което смятаме за правилно. 

Ние засилваме усилията си за посрещане на спешните нужди на хората от Газа. От 7 октомври продължихме дипломатическите си контакти на всички нива, като същевременно полагаме усилия за доставяне на хуманитарна помощ в Газа. В сътрудничество с египетските власти досега сме изпратили 10 самолета с помощни материали, до летище Ариш. Вчера изпратихме генератори, от които Газа има най-голяма нужда. Ние също така осигурихме трансфера на 25 членен здравен персонал в Египет заедно с медицински консумативи. Общото количество помощни материали, които изпратихме в Египет, за да бъдат доставени в Газа, надхвърля 200 тона.

Ние сме готови да предоставим всякакъв вид хуманитарна помощ, от създаването на полеви болници до транспортирането на ранени в нашата страна за лечение. Готови сме да изпратим нашия медицински кораб за гражданска помощ, за който се готвим, в региона, когато получим разрешение от там.

Продължаваме усилията си да предоставяме всякакъв вид медицинска, психологическа и друга подкрепа на децата, засегнати от атаките. Имаме готовност да доведем пострадали деца в Турция. Освен това, ние никога няма да се въздържим да поемем отговорност за всичко, което е необходимо за бързото излекуване на раните и предотвратяването на хуманитарната трагедия."подчерта Ердоган.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Служител на МВнР.

Служител на МВнР.

28.10.2023 | 14:19

Не 3000, а 300000 души - деца и палестински маймуни трябва да бъдат унищожени и ликвидирани. Именно палестинските маймуни започнаха нападението на 07.10.23 г. над Израел. Те какво очакват! Да будат посрещнати с хляб и сол. Не това няма да стане. Израел ще им види сметката на всяка цена.Европа трябва да затвори своите граници за палестински маимуни. Те нямат място в европа. Да ходят към Индия, Пакистан и др. тем подобни страни, като Китай и др.

Отговори
0 0
Ами война е

Ами война е

28.10.2023 | 04:01

Интересно кой я започна. Мангасарът не казва нищо по този въпрос.

Отговори
1 1
yytutyu

yytutyu

27.10.2023 | 21:35

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена..----->> https://e.vg/mono

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

27.10.2023 | 20:52

Лоша работа много лоша . Добрите милите евреи гледайте какво правят .

Отговори
2 2
Айде бе

Айде бе

27.10.2023 | 22:03

Интересно защо никоя арабска или мюсюлманска страна не ги иска тези мили мирни хорица!?Тези ракети и други оръжия кой ги плати!?

Отговори
2 1

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?