49

Римска вила с мозайки откриха под 8-етажна сграда в Хатай СНИМКИ

Работници, полагащи основите на нова сграда в град Хатай, Южна Турция, случайно откриха останки на римска вила с добре запазен мозаечен под с геометрични шарки.

Историческата структура беше открита при изкопни работи, след като 8-етажна сграда беше разрушена в рамките на градска трансформация и обновяване през декември 2021 г. в квартал Сюмерлер.

Анадолска агенция

Работата в района беше спряна, след като беше докладвано на дирекцията на археологическия музей в Хатай и беше започнато проучване на обекта.

При огледа, извършен от археолозите в района, е установено, че руините са стена на римска вила, а на пода ѝ е имало мозайка с геометрична украса.

Айше Ерсой, директор на археологическия музей в Хатай, каза пред Анадолската агенция (AA), че следи от много артефакти от римския период са открити в Хатай, който се е наричал Антиохия по време на Римската империя.

Анадолска агенция

Ерсой заяви, че под спонсорството на община Дефне спасителните разкопки продължават в района, където са намерени останките, извършени от екип, съставен от археолог, историк на изкуството и 11 работници.

„Въз основа на руините и малките находки установихме, че това място е било обитавано до 2. и 5.“, посочи тя.

„Антиохия е заселена в голяма област между река Оронт и планините Хабиб-и Некар. Той е бил третият по големина град в периода на Римската империя след Рим и Константинопол. Пътят на Антиохия, който започва от портата Алепо, се изкачва до портата Дефне, а по пътя има селища. Това е вила и руини от този период.”

Ерсой заяви, че по време на разкопките са открили, че някои от останките от стените на вилата и някои от подовите мозайки са повредени.

Тя отбеляза, че няма възможност за разширяване на разкопките към околните терени поради наличието на многоетажни сгради в района.

„В следващите дни ще започнем сондажи в съседния парцел, за да определим дали площта на историческите останки е по-голяма и ще представим въпроса на комисията по опазване на археологическите обекти. След това ще се реши дали артефактите ще бъдат преместени.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”