Следвайте ни

Риболовът в Черно и Средиземно море осигурява 785 000 работни места

viber icon

Турция е една от шестте страни, водещи в риболовния сектор в Черно и Средиземно море от 24-те страни членки на Генералната комисия по рибарство (GFCM), според двугодишен доклад.

Тунис, Италия, Гърция, Египет и Алжир заедно с Турция доминират в сектора.

В Черно море Турция има най-голям дял улов на риба с 57,6%, следвани от Грузия, Русия, България, Румъния и Украйна.

„Риболовният флот в експлоатация в Средиземно и Черно море през 2019 г. се състои от 87 600 риболовни корабчета и общ риболовен капацитет от около 903 000 бруто тонаж“, според доклада.

Комбинираните разтоварвания на улов за Средиземно и Черно море през 2018 г. възлизат на 1,1 тона, без видове, подобни на риба тон. В Черно море през същия период Грузия и Румъния показаха най-очевиден ръст, докато приносът на Турция в Черно море е намалял с около 13 процента.

„Общите приходи от морски риболов в района се оценяват на 3,5 милиарда евро през 2018 г.“, се отбелязва в доклада. Уловът на риба в района поддържа приблизително 785 000 работни места. Турция, заедно с Тунис, Алжир, Гърция, Египет и Италия, представляват 82 процента от общата заетост на риболовни кораби през този период.


 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?