71

Рибарски рекорд: Уловиха две гигантски дяволски риби в Мраморно море ВИДЕО СНИМКИ

Две гигантски дяволски риби, 25 до 30 пъти по-големи от нормалното, бяха уловени от рибари край бреговете на Силиври в Мраморно море, в европейската част на Истанбул. Уловените уникални риби бяха донесени в музея на морските обитатели в Бейликдюзю, в Истанбул. 

ИХА

Друга дяволска риба с нормален размер, бе поставена до 2-те гигантски риби, на тезгяха от основателя на музея Кенан Балджъ, за да подчертае разликата в размерите на уловените необичайни риби. 

ИХА

Балджъ предостави информация за интересния метод на лов на дяволската риба. Той отбеляза пред агенция Ихляс Хабер (ИХА), че месото от рибите ще бъде продадено след няколко дни, а скелетите им ще бъде дарен и изложен в музея на рибата в града.

„Тези страховити гигантски риби бяха уловени с мрежи, изтеглени от човешка сила.

ИХА

Дяволската риба обикновено обича малките риби. Тя лежи на пясъка и чака малките рибки да преминат, размахва фенерчето си пред устата си, докато минават покрай нея. Когато рибите сбъркат фенерчето със стръв, тя ги хваща и поглъща плячката си.

ИХА

 Тези две риби, уловени край бреговете на Силиври са много по-големи от нормалното. Те живеят в пещери дълбоко в морето. Когато рибите са в движение, те идват до брега. Пет метрова лодка улови тези риби. По-голямата тежи 41кг, а другата тежи 30 кг. „Основна характеристика на дяволската риба е, че е без много кости, не изглежда добре и е страховита, но месото й е много вкусно“, допълни той.

Хората видели невероятния улов бяха слисани от гигантските размери на рибите. 

ИХА

Шабан Чичек, един от гражданите, които видяха уникалните риби сподели: „Невероятно, тя има друга риба в устата си. Вероятно все още не е имала възможност да я глътне. Невъзможно е да не бъдете изненадани. Това е доста голяма риба. Не съм виждал преди пособно нещо. Изглежда зловещо, но е и интересно“, заключи той.

ИХА

Рибата Морски дявол (Lophius piscatorius) е вид едра лъчеперка от семейство Морски дяволи (Lophiidae). Видът е разпространен в североизточните части на Атлантическия океан, от Баренцово море до Гибралтарския проток, както и в Средиземно и Черно море.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?