49

Резултатите от преброяването в Северна Македония - непризнати и от турската партия

Демократическата партия на турците /ДПТ/ в РС Македония не приема официалните резултати от преброяването на населението в страната.

"Много ясно и напълно еднозначно съобщаваме, че не приемаме оповестените данни от преброяването на населението от страна на Държавния институт по статистика. Многократно предложихме законодателни промени, положихме и много усилия да обясним в обществото значението от преброяването, както и тежките последствия от този акт. Използвахме всички демократични средства за това, но оповестените данни са резултат на една политическа операция", съобщиха от ДПТ. Според партията на Бейджан Иляс независимо от факта, че броят на турците в РСМ бележи ръст в сравнение с предишното преброяване от преди 19 години, то е "далеч от истината" и те няма как да бъдат приети от "ДПТ, както и от турския народ в страната".

"Самият факт, че 132 260 души са отказали да съобщят етническата си принадлежност хвърля сянка върху преброяването", подчертаха от партията.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски определи "преброяването като непълно".

Преброяването на населението в РСМ се осъществи миналата година между 5 и 30 септември. Това бе и първото преброяване след 19 години. Според данните на Държавния институт по статистика българите в РСМ са 5304 души. Българските сдружения и политическите партии също оспориха достоверността на данните разпространени вчера в присъствието на премиера Димитър Ковачевски.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
и тия ще ги пускате в ЕС?

и тия ще ги пускате в ЕС?

31.03.2022 | 13:58

В насраната Македония имало турска партия, има всякакви, само българи няма!

Отговори
1 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?