2374

Резолюция без "война": ООН с първо официално изявление за Украйна

Съветът за сигурност на ООН публикува първото си официално изявление след нахлуването на Русия в Украйна, предадоха световните агенции.

В краткия текст, приет в петък и гласуван и от Русия, е избегнато конкретното назоваване на войната в Украйна като война.

Съветът за сигурност на ООН се състои от 15 страни членки, като 5 от тях са постоянни. Сред тях е и Русия, която има право да налага вето върху всяка отделна резолюция на Съвета. Досега страната го използва, за да възпрепятства всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна.

Текстът, който Съветът за сигурност прие в петък, е написан от Норвегия и Мексико. В него не се споменават нито думите "война", "конфликт" или "инвазия" – както много членове на съвета наричат военните действия на Русия – нито формулировката "специална военна операция", която Москва все още използва.

Вместо това в позицията пише, че "Съветът за сигурност изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна".

"Съветът за сигурност припомня, че всички държави членки са поели, съгласно Устава на Организацията на обединените нации, задължението да разрешават своите международни спорове с мирни средства. Съветът за сигурност изразява силна подкрепа за усилията на генералния секретар в търсенето на мирно решение", се казва още в изявлението.

На 25 февруари, ден след като нахлу в Украйна, Русия наложи вето на проект за резолюция на Съвета за сигурност, която осъждаше инвазията и призоваваше Москва да изтегли незабавно военните си от Украйна. Китай, Обединените арабски емирства и Индия се въздържаха от гласуването.

Право на вето в Съвета имат САЩ, Русия, Китай, Франция или Великобритания.

От началото на войната досега 193-членното Общо събрание на ООН, в което нито една страна няма право на вето, е приело две необвързващи резолюции относно войната. С преобладаващо мнозинство генералната асамблея изрази съжаление за "агресията на Русия срещу Украйна", настоявайки руските войски да спрат бойните действия и да изтеглят силите си.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?