Следвайте ни

Революция в медицината: Изобретяват ваксина срещу рак

viber icon

Немската компания „Бионтек“ е на път да направи истинска революция в здравеопазването – ваксина срещу рак. Компанията, собственост на големите турски учени, съпрузите Угур Шахин и Йозлем Тюречи, която измисли първата инжекция срещу коронавируса, сега прави пробив в защитата от рак на кожата.

Първият пациент с нелечим рак на кожата вече е ваксиниран с активната съставка, обявиха от компанията. В проучването, което изследва ефективността, поносимостта и безопасността на BNT111 в контекста на лечението на рак на кожата при меланоми, които не подлежат на операция, участват общо 120 пациенти, съобщава Business insider, цитиран от standartnews.com.

Подобно на ваксината от „Бионтек“ срещу Covid-19, лекарството срещу рак BNT111 също използва новата иРНК технология. Тя гарантира, че човешките клетки получават информация за производство на протеин от която имат нужда, за да се борят с патогените.

BNT111 е най-напредналата ваксина от петте срещу рак, които в момента се разработват. Тя ще се използва в комбинация с Libtayo - моноклонално лекарство с антитела за лечение на плоскоклетъчен рак на кожата.

Втората фаза, която в момента започва, се базира на положителните резултати от първата фаза на проучването, в което са участвали 89 души. Резултатите са публикувани през юли 2020 г. в журнала Nature. Първата фаза на проучването доказва безопасен профил и висок отговор при 42-ма пациенти, третирани с BNT111. Този резултат може да се наблюдава както при лечение само с BNT111 така и в комбинация с Libtayo.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кинеф чифутски

Кинеф чифутски

27.06.2021 | 20:48

И ваксина против диярия да не забравяте да изтипосате Че много почнахте да се посирате от лакомия

Отговори
1 2
Ваксина срещу?

Ваксина срещу?

27.06.2021 | 19:56

Много ваксини изведнъж се пръкнаха? Да не би фармамафията да се е загрижила за хората. Досега що нямаше такава?

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?