1553

Революция! Учени разработиха нова батерия на водна основа

Стартъп компанията „Alsym Energy“ от Бостън представи акумулаторна батерия, която потенциално би могла да достигне производителността на литиево-йонните батерии срещу само част от тяхната цена.

Според първоначалния доклад на „Fast Company“, новата батерия използва не само евтини и леснодостъпни материали като манган и метален оксид, както и вода.

Това означава, че се избягват някои от основните недостатъци на сегашните батерии, като например възможността за пожари в литиево-йонните батерии и отрицателното въздействие на добива върху околната среда. А благодарение на използването на нетоксични материали, новата батерия е по-лесна за рециклиране, което винаги е бонус.

Посрещане на очакванията при намалени разходи

Електрическите превозни средства стават все по-важни, тъй като държавите по света увеличават усилията си за декарбонизиране на мрежата. Това е така, защото те могат да подпомогнат декарбонизацията както на транспорта, така и на доставките на електроенергия чрез намаляване на емисиите от ауспуха и предлагане на гъвкавост.

Естествено, много производители на автомобили се възползват от пазара, като произвеждат луксозни електрически превозни средства; високата цена обаче остава проблем и до днес. Разходите се дължат отчасти на литиево-йонните батерии, които се използват в електрическите превозни средства и които са твърде скъпи за производството на електрически автомобили, за да могат да се конкурират по цена със своите събратя, задвижвани с изкопаеми горива.

Именно тук се намесва „Alsym Energy“, която наскоро излезе от анонимност и си осигури 32 млн. долара от инвеститори. С първия си партньор, който е автомобилен производител в Индия, стартъпът иска да даде възможност на производителите да произвеждат по-евтини електромобили, става ясно от съобщение за медиите.

"Мотивацията ни беше да го направим достъпен, така че да може да бъде широко разпространен, а не нишов", заяви пред „Fast Company“ Мукеш Чатър, главен изпълнителен директор и съосновател на стартъпа,.

Батериите на „Alsym Energy“ са достатъчно евтини, за да могат да се използват в развиващите се страни за съхранение на слънчева енергия извън мрежата. Това е особено важно за хората, които в момента нямат достъп до енергия.

Какво прави батерията на романа толкова специална?

Батерията на водна основа използва други леснодостъпни компоненти като манган и метален оксид. Важното е, че тя не съдържа кобалт - скъп критичен компонент на литиевите батерии, който също допринася за здравословни и екологични проблеми по веригата на доставки. Не се използва и литий, който създава допълнителни трудности при добива.

Това е изключително важно, тъй като цената на лития се повиши наскоро и се очаква да доведе до повишаване на цената на другите батерии.

Според екипа, стоящ зад „Alsym Energy“, новият дизайн има "литиево-подобни характеристики". Но за разлика от него, батериите на „Alsym Energy“ не са запалими. Това спестява средства, тъй като не изисква специална защита за избягване на пожари и дава на батериите допълнителни приложения, като например използването им в кораби, където индустрията е особено загрижена за риска от пожар.

Ако всичко върви по план, „Alsym Energy“ ще започне бета тестове с първите си клиенти в началото на 2023 г., а производството на големи обеми ще започне още през 2025 г. Новият дизайн на батерията със сигурност ще предизвика вълна от търсене в световен мащаб, но приоритет на компанията е първо да я направи достъпна в регионите с ниски доходи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Язък

Язък

25.06.2022 | 20:45

Язък , а аз помислих че др. Путкин е откривател . Но се оксза че е едн военнопрестъпник , убиец на хора ..Но това е наследство , когато през 1939г. Др . Сталин напада Полша и избива всички офицери и сержанти с куршум в тила . И кагато откриват масови гробови в Катинската гора , той отрича и казва че са работа на Хитлер . Но независима межфународн комисия и свидетели докзват че товз е дело на Руските комунисти , начело със Сталин . Аз не се учудвам , след ката знам ше след войната е ибил над 20 милиона руснаци .

Отговори
1 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?