1553

Революционно изобретение зарежда телефони от слънчева енергия

През 2017 г. изследователи от шведски университет създадоха система, която може да улавя и съхранява слънчева енергия в продължение на 18 години. Изобретението беше радикална стъпка, но представляваше и голямо предизвикателство: превръщането на този запас от слънчева енергия в електричество, пише БГНЕС.

Миналия месец шведските учени от университета "Чалмърс" изпратиха проба от уловената от тях слънчева енергия в Шанхай, където изследователи от университета "Дзяо Тонг" успяха да я преобразуват.

"Работихме върху разработването на молекулярни системи, които могат да улавят слънчевата светлина, да я съхраняват и да я освобождават като топлина при необходимост. Новото е, че разработихме устройство, което може да трансформира тази топлина в електрическа енергия по локален път", каза Каспер Мот-Пулсен, професор в Техническия университет "Чалмърс".

Новият генератор представлява свръхтънък чип, който може да бъде интегриран в електроника като слушалки, смарт часовници и телефони.

Разработката е революционна по своята същност, тъй като може потенциално да замени батериите, давайки възможност слънчевата енергия да бъде използвана по нов начин. Така ще се окаже подкрепа на климата, като същевременно ще даде възможност основните електронни устройства да бъдат поддържани в изправност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата